Tekst objavljen: 24.03.2022 14:05        


Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da neće biti "rubljizacije" plaćanja tranzita ruskog gasa, kao i da Bugarska po ugovoru o Balkanskom toku, koji važi 20 godina, ne može da prekine transport gasa kroz njenu teritoriju

"Tranzit gasa ne podleže "rubljizaciji", već je plaćen"


"Transport su Rusi već platili Bugarima do kraja 2023. godine u dolarima, kako je bilo dogovoreno. Mi u Srbiji tranzit gasanaplaćujemo u evrima, a ukoliko ne bude moguće u evrima, neke količine gasa koji pripada "Gaspromeksportu" uzećemo i na taj način se naplatiti kao da smo ga dobili u evrima", rekao je Bajatović Tanjugu.

Dodao je da je dobro što "Gasprom" i "Gaspromeksport" nisu na listi sankcija i napomenuo da Srbija nije označena kao neprijateljska zemalja Ruske Federacije.

"Mislim da se to nikad neće ni desiti. Dakle, trebalo bi da možemo da uspešno rešimo pre svega pitanje gasa, a čini mi se da ćemo imati razumevanja EU, s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi Srbija, i za nabavku ruske nafte", ocenio je Bajatović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


On je istakao da je "Srbijagas" počeo s punjenjem rezervoara u Banatskom Dvoru po trenutnim tržišnim cenama koje su, nakon odluke Moskve da uvede plaćanje u rubljama za "neprijateljske zemlje", dostigle cenu od 1.400 do 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara, ukjučujući i transport.

Bajatović je rekao da Srbija dobija ugovorenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, uz rezerve u Banatskom Dvoru od 50 miliona kubika našeg i 160 miliona kubnih metara gasa koji pripada "Gaspromeksportu", a od čega Srbija može da računa na 40 miliona kubika po berzanskoj ceni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rat u ukrajini dušan bajatović srbijagas Bugarska ruski gas gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana