Tekst objavljen: 17.07.2016 11:27        


Airbus-ova poslednja prognoza svetskog tržišta (Airbus Global Market Forecast) pokazala je da će za 20 godina biti posla za oko milion pilota i inženjera, jer će godišnji broj putnika na dužum relacijama za to vreme narasti i više nego dvostruko, na 2,5 miliona. 

Traže se piloti

Airbus-ovo globalno poslovanje danas obuhvata šest centara za podršku korisnicima i 14 trening centara, a trebalo bi da se proširi, piše u saopštenju Airbus-a.

Kako su objasnili, u sledećih 20 godina uočava se potreba za oko 560.000 novih pilota i 540.000 novih inženjera koji će leteli i održavati letelice, dok se u istom periodu očekuje da broj putnika koji na dugim relacijama putuju ka, iz ili preko "aviation mega cities", naraste na 2,5 miliona.

Na tržištu širokotrupnih aviona, kompanija Airbus prognozira trend ka većem kapacitetu letelica i predviđa potrebu za preko 9.500 širokotrupnih putničkih i teretnih aviona u narednih 20 godina, čija se vrednost procenjuje na 2,8 biliona dolara.

Ovo čini 29 odsto svih isporuka novih letelica i 54 odsto vrednosti. Većina isporuka širokotrupnih letelica (46 odsto) biće u azijsko - pacifičkom regionu.

Od 2016. do 2035, prema podacima Airbus-ove prognoze, doći će do rasta putničkog saobraćaja za 4,5 odsto godišnje, što će proizvesti potrebu za 33.000 novih letelica sa preko 100 sedišta, 32.425 putničkih aviona i 645 teretnjaka većih od 10 tona vrednosti preko 5,2 biliona dolara.

Do 2035. svetska flota letelica će biti duplirana sa današnjih 19.500 na skoro 40.000, a otprilike 13.000 putničkih aviona i teretnih letelica će biti zamenjeno modelima koji su više eko-efikasne.
Urbanizacija i povećanje bogatstva rastućih ekonomija, posebno u Aziji, su pokretači rasta avio saobraćaja, objašnjavaju u saopštenju.

Sa kombinovanom populacijom od preko šest milijardi ljudi, ove ekonomije će rasti za 5,6 odsto godišnje, a sklonost putovanjima njihove populacije će se utrostručiti do 75 odsto. U roku od 10 godina kineski domaći vazdušni saobraćaj će postati najveći svetski. U ekonomijama Zapadne Evrope i Severne Amerike, rast vazdušnog saobraćaja će iznositi 3,7 odsto.

Dok bruto društveni proizvod ostaje ključni pokretač rasta saobraćaja, uočavamo da privatna potrošnja, sastavni deo BDP-a, postaje sve značajnija ekonomska varijabla u nekim bitnim tokovima koji uključuju domaći avio saobraćaj Kine i Indije. Srednje klase rastućih tržišta će se do 2035. udvostručiti na 3,5 milijardi ljudi.

Globalno, do 2035, 62 odsto svetske populacije će nastanjivati gradove, a broj "aviation mega cities", gradova sa viaae od 10.000 putnika na dugim relacijama dnevno, će porasti sa 55 na 93.

Dok ustanovljena tržišta Evrope i Severne Amerike nastavljaju da rastu, azijsko pacifički region je motor pokretač rasta u narednih 20 godina. Kina će uskoro postati najveće avio tržište i zahvaljujući ekonomijama u razvoju, daljoj koncentraciji stanovništva i stvaranju bogatstva, pomoći će da se pokrene snažan rast avio saobraćaja, rekao je Džon Lihi, operativni direktor kompanije Erbas, zadužen za kupce.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
piloti airbus posao pilota

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana