Tekst objavljen: 26.04.2017 14:58        


Na pijacama širom Srbije cena voća ove godine mogla bi biti duplo veća, prognoziraju na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu. Nepogode i niske temperature najviše će se odraziti na cenu jagoda i trešanja, mada će i ljubitelji kajsija morati da zavuku ruku dublje u novčanik.

Trešnje ćemo plaćati 350 dinara

- Oštećenja na rodu koja je izazvao hladni talas krajem marta i sada prilične su, a naročito je pogođen rod trešanja i jagoda. Najgore je što prognoze pokazuju da će ovaj talas trajati još neko vreme. I nije samo hladnoća ono što ne pogoduje voćkama. Sada nema ni pčela, ni bumbara, samim tim nema oprašivanja, okolnosti za razvoj su jako loše - kaže dr Nenad Magazin, docent na katedri za voćarstvo novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Cene voća
Voće         Cena 2016            Cena 2017 
Jagode       80 – 160                120 - 240     Trešnje     140 – 250               240 - 350     Višnje       100 – 140                        180              Kajsije     100 – 120                        200     Jabuke       40 – 60                    70 – 90


Prema informacijama koje poseduje i dosadašnjem iskustvu, u maloprodaji, odnosno na pijacama, najveće poskupljenje mogla bi dostići kajsija. Ona ima trenutno nisku prodajnu cenu, pa bi mogla dostići i skok od 100 odsto, a to znači da bi na pijaci koštala i do 200 dinara po kilogramu. Najkvalitetnija trešnja mogla bi dostići cenu od oko 350 dinara po kilograma, a jagode ni u punoj sezoni neće padati ispod 100 dinara.

-Kupovna moć ovdašnjeg stanovništva je ograničena i to ne smemo smetnuti sa uma. Teško je zamisliti nekoga sa našim prosečnim primanjima kako na pijaci daje više od 350 dinara za trešnje, koliko god kvalitetne bile – kaže Magazin.

Voćari u strahuVoćari upravo i strahuju od toga da će se razlika u ceni prebiti preko njihovih leđa. Strahuju da bi uvozom voća veliki trgovinski lanci mogli oboriti cenu, uprkos nestašici.

- Ako veliki marketi uzmu voće iz uvoza i ponude ga po nižim cenama, ni poljoprivrednici neće imati izbora. Za potrošača, običnog čoveka koji ide na pijacu, najbolje bi bilo da država ima razrađen sistem za održavanje kontinuiteta i kvaliteta ponude. Onda se ne bi događalo da naplaćujemo tri puta više kada voća nema ili da dajemo u bescenje kada rodi - smatra Miroslav Kiš, predsednik Udruženja poljoprivrednika Vojvodine.

Iako poljoprivrednici strahuju baš od konkurencije iz inostranstva, Magazin ističe da su mogućnosti uvoza male. Pre svega jer su sve zemlje u okruženju pogođene istim vremenskim uslovima, a drugo, stoga što nam se pikovi proizvodnje ne poklapaju. Uz to, veliki proizvođači sezonskog voća već imaju utvrđene kanale prodaje po visokim cenama u zapadnoj Evropi. Magazin smatra da ćemo najviše izgubiti na tome što nećemo imati šta da izvezemo.

- Sigurno je da će nivelacije cene biti, ali mislim da će ona biti različita u različitim delovima Srbije. Očekujem da će proizvođači sa juga i dalje donositi i prodavati voće u severnim delovima zemlje, te da će cene i dalje biti najviše u Vojvodini i Beogradu, nešto niže u istočnoj Srbiji, a najniže na jugu – kaže Nenad Marić, vlasnik preduzeća koje se bavi veleprodajom i izvozom voća.

Ono u čemu se svi slažu jeste da će prve konkretne prognoze moći da se daju početkom maja, kada stignu prvi podaci o štetama.Maline opet preko 200 dinaraKako tvrdi Nenad Marić, pogođeni će biti i kupci kupina i malina. Cena ovog voća bila je prognozirana na manje od 200 dinara, a već sada je izvesno da će biti na prošlogodišnjem nivou: između 200 i 240 dinara.

Hladni talasi manje su pogodili povrće nego voće. Kako kaže Nenad Marić, trenutno se može reći da je jedino ugrožen paradajz, čija bi cena mogla da skoči drastičnije, ali su prognoze kolika bi ona mogla da bude trenutno neizvesne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trešnje voće poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana