Tekst objavljen: 30.11.2015 9:14        


Cene nafte su se danas u Aziji mahom kretale ispod 42 dolara, uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i objavljivanja podataka iz kineskog prerađivačkog sektora. Tržište pomno iščekuje da vidi da li će OPEK, koji se sastaje 4. decembra, sniziti trenutni visok nivo proizvodnje da bi ublažio obilne globalne zalihe koje više od godinu dana obaraju cene nafte, prenosi agencija Frans pres.

Trgovci naftom čekaju sastanak OPEK-a, cene depresivne

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupela je dva centa na 42,29 dolara za barel, dok je sirova nafta tipa "brent" pojeftinila 15 centi na 44,71 dolar, takođe za januarske isporuke.

Analitičari navode da tržišta takođe iščekuju ovonedeljno obraćanje predsednice američke centralne banke Dženet Jelen javnosti, u nadi da će ona pružiti nove signale kada bi kamatne stope u najvećoj svetskoj privredi mogle da porastu.

Eksperti veruju da bi do rasta kamata moglo doći već u decembru, što bi dalo podršku dolaru i učinilo naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji drže druge valute, što bi dovelo do slabljenja tražnje, a time i cena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta cena nafte cena nafte na berzi proizvođači nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana