Tekst objavljen: 10.05.2016 13:04        


Trgovci naftom su danas bili vrlo oprezni pošto su prethodnog dana zabeležili gubitke usled pada cena, na šta je uticalo jenjavanje požara u kanadskom naftaškom regionu Alberta, kao i jak dolar koji je ugušio apetite. 

Trgovci naftom oprezni, cene posustale

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu pala je 11 centi (0,25 odsto) na 43,33 dolara, dok se sirova nafta "brent" za julske isporuke popela za sedam centi (0,16 odsto) na 43,70 dolara za barel, izveštava agencija AFP.

Nafta WTI je juče popodne potonula 2,7 procenta, a "brent" je pojeftinio 3,8 odsto.
Kanadske vlasti su usredsređene na obnavljanje proizvodnje nakon što su požari, koji su harali nedelju dana, prisilili naftne kompanije u regionu Alberte da obustave rad, smanjivši proizvodnju za milion barela dnevno.

Premijer Alberte obišao je juče najpogodjeniji grad Fort Marej - koji se naziva kapijom trećeg po veličini nalažišta svetskih rezervi nafte, i izjavio da je taj basen u velikoj meri ostao netaknut, uprkos šteti od požara koji je naterao desetine hiljada stanovnika na evakuaciju.

"Promena pravca vetra koji duva u kanadskom regionu naftnog peska doslovno ublažava zabrinutost zbog pada proizvodnje usled požara", kaže Margaret Jang, analitičarka u kompaniji CMC Markets u Singapuru.

"Jači dolar je takođe odigrao ulogu u obaranju cena ove sirovine", navela je ona u tržišnom komentaru.
Nafta se trguje u dolarima, što znači da snažnija američka novcanica čini skupljim ovaj energent za korisnike drugih valuta.

Trgovci su takođe zaokupljeni analizom razvoja događaja nakon iznenadne smene ministra za naftu Saudijske Arabije, veterana na toj funkciji Ali al-Naimija, koga je zamenio bliski saveznik princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Kaled al-Falih, dugogodišnji šef saudijskog državnog naftnog diva Aramka, imenovan je za glavnog reorganizatora u vodećoj državi-članici Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEK), koja ulazi u transformaciju ekonomije kako bi smanjila ovisnost o nafti.

Do ove promene je došlo uoči sastanka OPEK-a sledećeg meseca, a posle neuspeha velikih proizvođača prošlog meseca u Dohi da se dogovore o zamrzavanju proizvodnje "crnog zlata" uprkos globalnoj prezasićenosti ponude.

Imenovanje novog saudijskog ministra za naftu "čini junski sastanak OPEK-a manje jasnim investitorima, pošto je predstavnik najmoćnijeg svetskog proizvođača nafte nagovestio da je održanje visokog nivoa proizvodnje najbolja strategija za kraljevstvo", ukazala je Jang u komentaru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte cena nafte na berzi laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana