Tekst objavljen: 05.08.2016 12:58        


Nafta je pala danas u Aziji pošto su trgovci pohrlili da ostvare dobitke nakon dvodnevnog rasta cena, pri čemu na tržištu vlada kontrolisani optimizam u pogledu problema globalne prezasićenosti ponude. 

Trgovci željni profita zadali udarac cenama nafte

Pad cena dolazi uprkos oporavku regionalnih tržišta akcija nakon što je Banka Engleske objavila smanjenje kamatnih stopa, prvo od 2009. godine, i iznenađujući paket podsticaja kako bi ojačala privredu nakon glasanja za izlazak Britanije iz Evropske unije, prenosi agencija AFP.

Američka "laka" nafta WTI je pala za 36 centi (0,83 odsto) na 41,57 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" je oslabila 40 centi (0,90 odsto) na 43,89 dolara.

Cene ove sirovine porasle su tokom srede i četvrtka za oko šest odsto nakon što su podaci iz SAD-a pokazali pad zaliha benzina u prošloj nedelji. Taj oporavak je došao posle ulaska tržišta u "raspoloženje medveda", nakon što su se cene u ponedeljak survale ispod 40 dolara po barelu, prvi put od aprila ove godine.

Nafta je, inače, tokom jula potonula za 20 procenata sa najviših nivoa od preko 50 dolara na kojima je bila početkom juna.

Majkl Mekarti, glavni strateg u sidnejskoj kompaniji CMC Markets, kaže za "Blumberg news" da se posle pada cena na psihološku granicu od 40 dolara po barelu, sada čini da je "potencijalni povratak nafte na nivo između 44 i 45 dolara najverovatiji ishod".

Prema mišljenju šefa prodaje u CMC Marketsu, Aleksa Widžaje, u predstojećem periodu će "sve oči biti uprte na tražnju u Kini i Aziji".

Investitori su sada fokusirani na izveštaj o otvaranju novih radnih mesta u SAD u julu, koji treba da bude objavljen kasnije danas, a koji će pružiti uvid u najnovija kretanja i izglede najveće ekonomije i potrošača nafte u svetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte potrošnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana