Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd
Tekst objavljen: 21.04.2019 14:00        


Poreska policija je za tri meseca ove godine otkrila preko tri milijarde dinara utajenih od poreza, što je za pet odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave.

Trgovina na internetu pod lupom Poreske

Pod lupom je elektronska, odnosno internettrgovina,a otkrivene su i 22 takozvane "peračke" ili"fantomske" firme,koje se osnivaju samo radi izbegavanja plaćanja poreza. Poreska policija je prošle nedelje pronašla više lokacija sa skupocenom robom koja se prodavala isključivopreko Interneta.

Ivan Ivanović izporeske policije za RTS kaže da je tokom pretresa na šest lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu "pronađena i zaplenjena velika kolicina robe namenjene prometu, za koje vlasnici nisu posedovali dokaze o poreklu, a ukupna vrednost robe je preko 250.000 evra".

U Srbiji je registrovano oko 400 elektronskih trgovaca, a procenjuje se da ih je s nelegalnim - bar tri puta više, pa se smatra da je neophodan registar takvih trgovaca jer je ključ te trgovine poverenje. Zbog robe čije se poreklo ne zna, nelegalanog prometa akciznih proizvoda i ostalih prestupa, Poreska policija je u prvom tromesečju podnela 334 krivične prijave a 70 ljudi je uhapšeno, navodi RTS.

Nedavno je Poreska uprava sa dve krivične prijave obuhvatila sedam lica iz Novog Sada i Niša koja će odgovarati za pranje novca i utaju više od 140 miliona dinara poreza. a među njima je i Novosađanin koji se bavio uvozom polovnih automobila.

Ivan Ivanović iz Poreske uprave je objasnio da je deo prihoda od prodaje putničkih automobila prebacivan na račune u Slovačkoj, pomoću lažnih računa, "a zatim je ta sredstva prebacivao na račune fizičkih lica u Srbiji, sa kojih je novac po ovlašćenju podizao i prisvajao".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poreska inspekcija poreska trgovina online online kupovina istraga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana