Tekst objavljen: 08.07.2018 17:21        


U Srbiji posluje 28 banaka, a za pojedine u ovoj godini izvesno je da će promeniti vlasnike ili da će pokrenuti prodaju. U procesu finalizacije je prodaja ruske VTB banke u Srbiji, privatizacija Komercijalne banke je u toku, dok se za Telenor banku očekuje odobrenje NBS dogovorene prodaje.

Tri banke u Srbiji će uskoro promeniti vlasnika

Ukupno gledano, bankarski sektor je u prošloj godini zabeležio dobit od 63,6 miljardi dinara što je njegov najbolji rezultat još od 2008. godine. Ipak, noseći segment poslovanja – neto prihodi po osnovu kamata smanjeni su za 2,4 odsto, dok su ostali poslovni prihodi banaka povećani 3,3 puta na 20,5 milijardi dinara i mahom su posledica promena u bilansima nakon izvršenih preuzimanja.

- Osim toga, znatno slabiji tempo otpisa problematičnih kredita u odnosu na protekle godine, te naplata pojedinih obezvređenih plasmana, drastično su povećali krajnji rezultat bankarskog sektora. Prošle godine je svega sedam banaka zabeležilo negativno poslovanje. Trend dominacije krupnijih banaka je nastavljen i u 2017, budući da je prvih deset banaka imalo više od 80 odsto tržišnog udela - zaključak je objavljen u publikaciji "Finansije top" magazina "Biznis i Finansije".

Ono što je sigurno, promene vlasništva su neminovne i slede.

VTB banka

Prema saznanjima Blic Biznisa, VTB banka ne napušta Srbiju, ali je u toku finalizacije njene prodaje. VTB Grupa čije je sedište u Moskvi, objavila je nameru da traži kvalitetnog investitora za svoju banku u Srbiji, a takva namera postoji već dve godine. Šef VTB Andrej Kostin je još 2016. godine saopštio da državna banka namerava da proda predstavništvo u Srbiji. On je tada naglasio da su za njenu kupovinu zainteresovani i strani i ruski investitori. Tada je Kostin ocenio vrednost banke 10 miliona evra, preneo je Sputnik. VTB banka je u Srbiju došla 2013, kada ju je preuzela Moskovsku banku, koja je počela da posluje kod nas još 2008. To je bila prva banka kod nas sa ruskim kapitalom.

Komercijalna banka

Kako je za Blic Biznis rekla Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, u skladu sa sporazumom akcionara, u planu je prodaja paketa akcija "Komercijalne banke" u njihovom vlasništvu, a glavnu ulogu u pripremi banke za privatizaciju ima rukovodstvo, odnosno akcionari banke. Privatizacija Komercijalne banke je u toku.

Kako je predviđeno propisima Ministarstvo finansija dostavlja nacrt tenderske dokumentacije NBS, radi davanja mišljenja na deo koji se odnosi na dokaze o finansijskom stanju i dobroj poslovnoj reputaciji potencijalnog sticaoca banke. Prema poslednjim podacima, Republika Srbija u Komercijalnoj banci ima 41,74 odsto vlasništva, 24,43 odsto Evropska banka za obnovu i razvoj, dok IFC fond 10,15 odsto.

Telenor banka

Telenor grupa potpisala je ugovor o prodaji 100 odsto vlasništva Telenor banke PPF grupi. Sticanje većinskog vlasništva u Telenor banci od strane PPF grupe uslovljeno je korporativnim i regulatornim saglasnostima Narodne banke Srbije što je najvažniji korak u daljem procesu, kao i Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije i Agencije za zaštitu konkurencije Republike Crne Gore.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno - istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, poput bankarstva i potrošačkih finansijskih usluga, telekomunikacija, rudarstvo, nekretnina i biotehnologije. PPF grupa posluje u 22 ​​zemlje na tri kontinenta i raspolaže imovinom u vrednosti većoj od 38 milijardi evra.

Svetske glasine o spajanju Unikredit i Sosijete Ženeral

Ako se desi u Evropi, desiće se i u Srbiji. Kako je objavio prošlog meseca britanski "Fajnenšel tajms" italijanska Unikredit banka i francuska Sosijete Ženeral razmatraju spajanje, što bi dovelo do integracije dve najveće evropske finansijske institucije. Izvršni direktor Unikredita Žan Pjer Mastije, koji je inače Francuz i nekada je radio za Sosijete Ženeral, već par meseci razmatra ovu ideju, piše FT pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom. Rukovodstvo SocGen, takođe, razmatra mogućnost spajanja. Pregovori su, međutim, još uvek u ranoj fazi. Iz Unikredita su u izjavi za "Blumberg" istakli da nikada ne komentarišu glasine i spekulacije, dok su u SocGen negirali "bilo kakve pregovore uprava o potencijalnom spajanju sa Unikreditom". Direktor Unikredita Mastije je za njujoršku agenciju u septembru izjavio da Unikredit ne planira nikakvu prodaju svojih aktiva ili akvizicije tokom 2019. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja banke telenor banka Komercijalna banka vtb banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana