Tekst objavljen: 28.07.2023 16:45        


Projekat Overture Maps Foundation, osnovan krajem prošle godine, prikupio je 59 miliona "tačaka interesa" kao što su restorani, znamenitosti, ulice i regionalne granice

Tri giganta se udružuju kako bi razvili alternativu Google i Apple mapama


Na tržištu digitalnih mapa, Google i Apple predstavljaju dominantne igrače. Međutim, velike tehnološke kompanije sada su se udružile u nameri da kreiraju alternativnu opciju. Meta, Microsoft, Amazon Web Services, u saradnji sa TomTom-om, objavljuju podatke koji bi omogućili drugim kompanijama da razviju sopstvene mape, bez potrebe da se oslanjaju na Google ili Apple.

Projekat Overture Maps Foundation, osnovan krajem prošle godine, prikupio je 59 miliona "tačaka interesa" kao što su restorani, znamenitosti, ulice i regionalne granice. Ovi podaci su prečišćeni i formatirani kako bi se besplatno koristili kao osnova za novu aplikaciju za mape.

Meta i Microsoft su prikupili i donirali podatke Overture-u, prema rečima Marka Priolea, izvršnog direktora Fondacije Overture Maps. Podaci o mestima su često teški za prikupljanje i licenciranje, a izrada mapnih podataka zahteva puno vremena i osoblja za sakupljanje i prečišćavanje, rekao je Priole.

Za mnoge kompanije, Google i Apple mape nisu idealne, jer ne omogućavaju pristup osnovnim podacima. Umesto toga, ove kompanije dozvoljavaju kreatorima aplikacija da koriste njihove mape kao uslugu i, u mnogim slučajevima, naplaćuju svaki pristup osnovnoj mapi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Overture nudi samo osnovne podatke mape, ostavljajući kompanijama da na toj osnovi izgrade sopstveni softver. Digitalne mape su važne za gotovo sve mobilne aplikacije. Nadolazeće tehnologije, poput proširene stvarnosti i autonomnih vozila, takođe zahtevaju softver za mapiranje visokog kvaliteta. Korišćenjem podataka koje pruža Overture, kompanije mogu da integrišu svoje specifične informacije, poput tačnih lokacija za preuzimanje u aplikacijama za dostavu, kako bi personalizovale svoje usluge.

Overture nije prva organizacija koja se bavi stvaranjem podataka za mape koji se mogu koristiti slobodno ili jeftino. OpenStreetMap, osnovan 2004. godine, pravi mape koristeći podatke koje je obezbedila javnost, a Meta koristi te podatke u svojim mapama.

Veliki izazov je održavanje ažurnosti mape, jer se biznisi zatvaraju, a putevi menjaju. Fondacija se nada da će njeni članovi moći da pruže dovoljno informacija u realnom vremenu kako bi se redovno objavljivala tačna ažuriranja, umesto jednokratnog objavljivanja podataka. Priole zamišlja upotrebu veštačke inteligencije i drugih automatizovanih tehnika za pomoć u tome.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
apple mape google maps meta Microsoft amazon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana