Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 29.06.2016 12:38        


Cene nafte su povećale dobitke u azijskom trgovanju danas prateći oporavak na tržištima kapitala, budući da lideri nastoje da ublaže efekte straha izazvanog šokom zbog britanskog napuštanja Evropske unije, a trgovci se klade na mere koje će anulirati bilo kakve poremećaje. 

Tržišta kapitala se smirila, nafta nastavlja rast

Američka "laka" nafta WTI porasla je za 37 centi (0,77 odsto) na 48,22 dolara, a severnomorska nafta"brent" se popela za 30 centi (0,62 odsto) na 48,88 dolara po barelu, izveštava agencija AFP.

Nakon sveopšte globalne rasprodaje u petak, azijske akcije i valute su se oporavile ove nedelje, usled spekulacija da će vlasti ubrizgati sveža podsticajna sredstva na finansijska tržišta.

Seul je juče predstavio 17 milijardi dolara vredan plan podrške za južnokorejsku poljuljanu ekonomiju, a danas su procurele vesti da lideri Japana razgovaraju o tome kako da spreče moguće negativne uticaje Bregzit krize.

Šef Evropske centralne banke Mario Dragi je takođe juče rekao da nacionalne centralne banke treba da usklađuju monetarne politike kako bi se smanjilo "prelivanje destabilzujućih efekata".

Evropski čelnici okupljeni na dvodnevnom sastanku u Briselu pozvali su Britaniju da deluje brzo na rešavanju političkih i ekonomskih poremećaja izazvanih ishodom glasanja na referendumu 23. juna.

"Primarni pokretač tržišta nafte u ovom trenutku je verovatno volatinost vezana za Bregzit", kaže za agenciju "Blumberg news" Rik Spuner, glavni analitičar kompanije CMC Markets iz Sidneja.

Analitičari smatraju, takođe, da na rast cena nafte utiče i potencijalni štrajk u naftnoj industriji Norveške, koji bi mogao da sreže proizvodnje te zemlje gotovo za petinu.

Pored toga, blago slabljenje dolara koje je izazvano okretanjem investitora ka ulaganjima u sigurna utočišta, takođe je pomoglo oporavku cena "crnog zlata", imajući u vidu da je ovaj inergent u dolarskoj ceni pojeftinio za kupce koji koriste druge novčane jedinice, što utiče na veću tražnju.

Zvanični podaci o komercijalnim zalihama američke sirove nafte, koji se koriste kao referenca za procenu tražnje u vodećem svetskom potrošaču ove sirovine, treba da budu objavljeni kasnije danas, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta oporavak nafte američki dolar zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana