Tekst objavljen: 28.10.2015 9:33        


Cene nafte su danas u Aziji stagnirale, jer investitori iščekuju objavljivanje izveštaja o zalihama u SAD, zatim ishod zasedanja američke Uprave federalnih rezervi (Fed), kao i nove činjenice u vezi sa planiranim povećanjem kamatnih stopa. 

Tržište nafte miruje, čeka se sastanak Feda

Cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u decembru porasla je pet centi na 43,25 dolara, a cena sirove nafte "brent" za decembarske isporuke je skočila za četiri centa na 46,85 dolara po barelu, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari očekuju da će današnji izveštaj američke Administracije za energetske informacije (EIA) ukazati na skok zaliha u nedelji zaključno sa 23. oktobrom. Nagomilavanje zaliha se obično tumači kao signal slabije tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač nafte, što umanjuje cenu "crnog zlata".

Blagi jesenji vremenski uslovi širom SAD, u kombinaciji sa velikom proizvodnjom nafte i prirodnog gasa, doprineli su nagomilavanju zaliha, koje su, kako ocenjuje francuska agencija, blizu istorijskog maksimuma.

"Slabost cena nafte uglavnom potiče od očekivanog objavljivanja izveštaja o zalihama u SAD", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije Filip fjučers, Danijel Ang, i dodao da tržište takođe čeka na ishod zasedanja Feda, sa fokusom na vremenski period podizanja kamatnih stopa.

Sastanak Feda se završava kasnije danas, a očekuje se da će ta institucija zadržati kamatne stope na rekordno niskom nivou zbog slabosti u američkoj i drugim globalnim ekonomijama, posebno u Kini, navodi francuska agencija.

"Ne očekujemo da će Fed ove nedelje promeniti politiku", navodi se u komentaru banke Nomura Securities.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta nafta na berzi cena nafte kamatne stope odluka feda laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana