Zvanični kurs Evra za dan 25.06.21. :: 117.5708 rsd
Tekst objavljen: 15.01.2017 17:31        


Prodaja personalnih računara u svetu nastavila je pad u 2016, čevtrtu godinu uzastopno, i to za 6,2 odsto na 269,7 miliona jedinica, prema preliminarnim podacima IT konsultantske kompanije Gartner. 

Tržište personalnih računara palo lani 6,2 odsto

Samo u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, kako prenosi Ekonomik tajms, globalne isporuke personalnih računara splasnule su na 72,6 miliona komada, što je za 3,7 procenata manje nego u istom tromesečju 2015.

"Stagnacija na tržištu se nastavila u četvrtom tromesečju 2016. godine, pošto su praznične prodaje generalno slabe, što se duguje promeni navika kod kupovine PC-a", navela je glavna analitičarka Gartnera Mikako Kitagava u saopštenju.

Prema njenim rečima, opšte tržište personalnih računara stagnira, pošto tehnološka unapređenja nisu dovoljna da pokrenu njegov stvarni rast.

Uprkos povecanoj prodaji inovativnih uređaja, poput hibridnih mobilnih računara s odvojivim "tablet" ekranima, ta tražnja nije mogla da nadoknadi pad prodaje tradicionalnih modela, objašnjavaju u Gartneru.

Drugi faktor je bilo je odlaganje zamene starih PC-ja ili laptopova novima modelima, budući da se ređe koriste, jer se po internetu surfuje preko pametnih telefona, navela je Kitagava. I pored stagnacije tržišta, ona potencijal za personalne računare vidi u poslovanju i igricama, mada kaže da to neće biti dovoljno da zaustavi pad tržišta, bar ne u narednoj godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
PC prodaja računara pad prodaje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana