Tekst objavljen: 08.12.2022 14:45        


Broj putnika se polako vraća na nivo pre pandemije, ali neke najpoznatije destinacije već sada brinu da će se vratitit problemi prekomernog, masovnog turizma

Turisti se vraćaju, ali im pojedini gradovi "udaraju" takse


Neke zemlje i gradovi zbog toga su već ove godine uvele turističke takse, a tome će, prema najavama, ribeći i većina najpoznatijih turističkih destinacija.

Valensija je već najavila da će od 2023.godine uvesti turističku taksu za putnike koji borave u svim vrstama smeštaja u regionu, uključujući hotele, hostele, apartmane i kampove. Ova odluka ć ipak stupiti na snagu krajem godine, a posetioci će morati da plate između 50 centi i 2 evra po noći u zavisnosti od izabranog smeštaja. Novac će biti usmeren na održivi razvoj turističkog sektora u ovoj oblasti Španije, ali i za obezbeđivanje pristupačnijeg smeštaja za lokalno stanovništvo u turističkim mestima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


I Venecija će uvesti taksu i to od sledećeg leta. Taksa bi koštala između tri i deset evra u zavisnosti od toga koji je deo sezone. Inače vlasti u Veneciji su kao prevenciju broja turista uveli i sistem onlajn rezervacija, ali to, smatraju nije dovoljno. Da podsetimo da sledeće godine i Evropska unija uvodi turističku vizu , a do novembra 2023. građani koji nisu iz EU, uključujući Amerikance, Australijance, Britance i druge putnike izvan šengenske zone, moraće da popune aplikaciju od 7 evra da bi ušli. Oni mlađi od 18 ili stariji od 70 godina neće morati da plaćaju taksu. Kada je reč o taksama, u Austriji, na primer, ova naknada zavisi od pokrajine u koju se putuje, ali u Beču ili Salcburgu plaća se dodatnih 3,02 odsto na hotelski račun po osobi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
takse za turiste turizam turisti putovanje venecija Valensija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana