Tekst objavljen: 13.01.2023 14:45        


Turističke agencije od početka ove godine u kontinuitetu vraćaju novac putnicima koji nisu iskoristili vaučere za putovanja uplaćena pre početka pandemije

Turističke agencije počele da vraćaju novac, "Muzenidis" sporan


Uredbom o zamenskim putovanjima je predviđeno da novac bude isplaćen najkasnije 1. februara, a postoji mogućnost i da taj rok bude produžen iz tehničkih razloga. Inače agencije putnicima duguju oko 6.5 miliona evra i to je oko 10 odsto ukupnog duga koji je pre donošenja Uredbe iznosio 70 miliona evra.

– Nemamo nikakvih problema, agencije vraćaju novac putnicima i verujem da će to u roku biti završeno. Pretpostavljam da će biti problema u slučaju agencija koje su imale veze sa grčkim „Muzenidisom”, jer duguju veće iznose, a nemaju mogućnost da isplate novac, kaže za Politiku Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Nekoliko agencija koje su prodavale ove aranžmane preko „Muzenidisa” duguju oko 500 hiljada evra i pitanje je, kažu u agencijama, da li će moći da isplate taj novac. Šta da rade putnici kojima agencija, na primer, saopšti da nema novca i da ne može da vrati dug? Seničić kaže da bi u tom slučaju putnici trebalo to da prijave turističkoj inspekciji koja će reagovati. U zavisnosti od slučaja ta dugovanja će se isplatiti verovatno aktiviranjem polise osiguranja, a ako agencija propadne, iz stečajne mase.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


– Samo jedna agencija duguje oko 400 hiljada evra putnicima i ne znam da li će uspeti da opstanu. One agencije koje su imale veze sa „Muzenidisom”, a imale su mala dugovanja su nastavile da rade, kaže naš sagovornik.

Većina vaučera koji nisu realizovani odnosi se na letovanja u Grčkoj, deo u Italiji i Španiji, dok su putovanja za Tursku i Egipat uglavnom realizovana, kažu u Juti. Odluka agencija da svim putnicima, bez njihove saglasnosti, dodele zamenske vaučere u suprotnosti je sa evropskom Direktivom o pravima putnika koja reguliše ovu oblast. Većina evropskih zemalja je početkom 2020. posegnula za istim rešenjem i masovno putnicima delila vaučere za zamenska putovanja i letove, ali je ubrzo reagovala Evropska komisija i potpuno zabranila ovakvo ponašanje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
turističke agencije povrat novca pandemija Aleksandar Seničić muzenidis YUTA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana