Tekst objavljen: 31.05.2021 16:00        


Turska lira dostigla je rekordno nizak nivo, a zabrinutost zbog globalne inflacije, prevremeni izbori i smanjenje rejtinga označili su najnoviju prekretnicu u dugogodišnjoj depresijaciji

Turska lira dostigla rekordno nizak nivo

Valuta je oslabila čak 8,6125 u odnosu na dolar, nadmašivši najniži dnevni nivo od 8,58 u novembru.

Nedavna plima porasta prinosa američkih obveznica navela je neke investitore da napuste Tursku, koja se smatra ranjivijom na šokove zbog pogrešnih koraka u politici i smanjenog kredibiliteta centralne banke.

Valuta je bila na nivou od 8,5775 u odnosu na američku, uoči revizije koje je sproveo S&P Global i koja bi mogla da snizi kreditni rejting Turske. Takođe juče je zabeležen i najniži nivo prema evru.

Uprkos turskoj inflaciji koja je u aprilu porasla iznad 17 odsto, centralna banka kaže da su pritisci cena počeli da padaju i očekuje se da će sledećih meseci sniziti kamatnu stopu sa 19 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako se svet izvlači iz pandemije koronavirusa, globalna inflacija je porasla podižući prinose i povećavajući izglede zza pooštravanje politike od strane američkih federalnih rezervi.

To za sobom povlači sredstva sa ranjivijih tržišta poput Turske, pogađa liru i vrši veći pritisak na domaće cene zbog velikog uvoza.

- Ranije nego što se očekivalo pooštravanje u naprednim ekonomijama je najozbiljniji rizik za Tursku, jer se inflatorni pritisci povećavaju širom sveta, rekao je Hakan Kara, bivši glavni ekonomista u centralnoj banci koji je sada na Univerzitetu Bilkent, prenosi Rojters.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kurs lire turska turska lira pad vrednosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana