Tekst objavljen: 21.10.2022 15:25        


Turska centralna banka smanjila je danas ključnu kamatnu stopu za još 150 baznih poena treći mesec zaredom, sa 12 na 10,5 posto, uprkos inflaciji koja je premašila 83 procenta. Tržišni analitičari su očekivali smanjenje od 100 baznih poena, pa je potez centralne banke za mnoge ponovo bio iznenađenje, prenosi CNBC

Turska nastavlja sa smanjenjem ključne kamate, inflacija otišla na 84%


Rast potrošačkih cena u toj zemlji od 84 miliona stanovnika dostigao je u septembru nov 24-godišnji maksimum od 83,45 odsto, a mnogi građani Turske kažu da su se cene osnovnih dobara u nekim slučajevima više nego utrostručile u proteklih 12 meseci.

Monetarna politika zemlje, koju usmerava turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, zasniva se na težnji za jačanjem privrednog rasta i izvozne konkurentnosti, a ne na smirivanju inflacije, navodi američki medij. Erdogan otvoreno zastupa neortodoksno uverenje da povećanje kamatnih stopa podstiče inflaciju, a ne obrnuto, ocenjujući da su visoke kamate "majka svakog zla".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ova politika nailazi na kritike u domaćoj stručnoj javnosti i igra veliku ulogu u dramatičnom slabljenju turske valute, lire, koja je ove godine izgubila oko 28 posto vrednosti u odnosu na dolar, dok je na međugodišnjem nivou pala za 50 odsto.

Lira je nakon objave saopštenja centralne banke dotakla najniži nivo svih vremena od 18,615 za jedan dolar.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ključna kamata turska lira inflacija ekonomska kriza redžep tajip erdogan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana