EUR 117,51 USD 108,34 CHF 111,17

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 06.04.20. :: 117.5272 rsd

Tekst objavljen: 08.08.2019 11:55        


Za nekoliko meseci prodato je 35.000 električnih trotineta samo u Beogradu, što je, kako kažu stručnjaci, rekord za neko prevozno sredstvo

U Beogradu prodato 35 hiljada električnih trotineta, liste čekanja i nekoliko meseci

Liste čekanja za kupovinu na kredit su duge i po nekoliko meseci, a kupovina preko interneta nije još evidentirana.

Dok brojni gradovi širom sveta uvode stroža pravila za vožnju e-trotineta i u Srbiji je počela izrada novog Zakona o bezbednosti saobaćaja koji će, između ostalog, regulisati i njihovu vožnju.

Uvode se nova pravila

Stručnjaci upozoravaju da ne treba zabranjivati ovakav ekološki transport, ali i da se moraju uvesti pravila zbog velikog broja ljudi koji se odlučuju za ovaj vid transporta.

Trotineti su kod nas i dalje neprepoznatljivi u zakonu, ali se mogu tretirati kao vozilo jer ih pokreće električni motor.  U tom slučaju, za njega važe pravila iz saobraćaja, ali ga voze i osobe koje ne znaju da čitaju saobraćajnu signalizaciju ili ne znaju, na primer, da li imaju prednost ako dolaze sa desne strane u raskrsnicu.

"Prvo moramo uvesti potpunu pravnu normativu koja će jasno definisati ko i pod kojim uslovima može upravljati trotinetima, pa onda i šta trotinet mora da ispunjava od tehničke opreme do uslova i možda najvažniju stvar gde se sve mogu voziti trotineti i u koje vreme", rekao je za RTS Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Prsluk i kaciga

Druga bitna stvar je zaštitna oprema, ali i uređaji za signalizaciju. Po sadašnjem zakonu, biciklisti moraju imati svetloobojeni prsluk, ali i kacigu, dok trotinet voze mnogi bez ikakve zaštite i svetlosne signalizacije, naročito noću, i tako ugrožavaju bezbednost sebe i drugih učesnika u saobraćaju. Kada bismo sada tumačili trotinet, on bi zakonski najbliži bio mopedu, jer mu je brzina i do 30 kilometara na čas.

"Interesantno je to da i mopedi moraju da ispunjavaju određene zakonske uslove, trotineti nisu prepoznati zakonom, a kada budu prepoznati, onda se može definisati i šta od uslova moraju da ispunjavaju i oni, ali i vozači koji njima upravljaju", navodi saobraćajni analitičar Milan Božović.

Postavlja se pitanje ko u slučaju nesreće ili povreda snosi odgovornost, ko plaća odštetu ako, na primer, trotinetom teže povredi pešaka. Analitičari kažu da bi možda komunalna policija mogla na osnovu nekog pravilnika da se pozabavi ovim fenomenom, ali ne i da zabrani vožnju električnih trotineta. Za sada kod nas nije bilo težih udesa u kojima je učestvovao trotinet, ali zakonsko rešenje je neophodno jer, pored sigurnosti onih koji voze, treba paziti i na sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju, kažu stručnjaci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
35 hiljada liste čekanja električni trotinet Beograd saobraćaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana