Tekst objavljen: 25.08.2018 13:02        


U prvom kvartalu Narodna banka Srbije opomenula  je i novčano kaznila je 10 banaka zbog nepoštovanja pojedinih odredbi zakona kojima se uređuje oblast zaštite korisnika finansijskih usluga, a u drugom kvartalu taj broj je znatno manji saznaje Kamatica.

U drugom kvartalu NBS "kaznila" 6 banaka

U prvih šest meseci ove godine NBS opomenula i novčano kaznila 12 banaka koje posluju na našem tržištu, a u istom periodu je primila i 404 pritužbe na rad bankarskog sektora što je za 4,9 procenata više u odnosu na isti period prethodne godine.

Najveći broj pritužbi (43,1 procenat) Narodnoj banci Srbije građani su uputili zbog kreditnih poslova, a najviše neregularnosti je bilo kod gotovinskih i stambenih kredita, potom slede pritužbe vezane za platne račune (30,2 odsto), dok se zbog platnih kartica, više kreditnih nego debitnih, žalilo 19,6 procenata građana.

Prilikom podnošenja prigovora, prema propisanoj proceduri, neophodno je da se korisnik prvo obrati instituciji na čiji rad ima primedbu, a ako sporni odnos ne reši u tom postupku, podnosi se pritužba NBS.

Bankari i klijenti se nisu slagali ni oko zahteva za dostavu dokumentacije, oko jemstva, ali i podizanje novca na bankomatima. Pritužbe su stizale i zbog pokrenutih sudskih postupaka, štednje, primene zatezne kamate kod ugovora o kreditu, valutnih klauzula, naknade pri podizanju kredita ali i pri prevremenoj otplati kredita kao i pri refinansiranju...

Kako Kamatica saznaje pored naknada, građani su najviše žalbi uputili u vezi sa zahtevom za brisanje docnje nakon izmirivanja obaveza po kreditima, kreditnim karticama i tekućim računima.

Narodna banka Srbije je u prvih šest meseci ove godine donela 22 rešenja kojima je bankama naloženo otklanjanje nepravilnosti, zbog povrede propisa kojima se uređuje oblast zaštite korisnika finansijskih usluga. Ta rešenja su uglavnom doneta u postupku po pritužbama korisnika, s tim da se dva rešenja odnose na nepoštenu poslovnu praksu, a jedno na nepravične ugovorne odredbe. Ovim rešenjima je ukupno obuhvaćeno dvanaest banaka, a rešenja su najčešće donošena zbog nepravilnosti u primeni pojedinih odredaba Zakona o platnim uslugama i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, a istovremeno je izrečeno i petnaest novčanih kazni protiv jedanaest banaka.

Na spisku banaka za koje je utvrđeno da nisu postupale u skladu sa pojedinim propisima kojima se uređuje oblast zaštite korisnika finansijskih usluga za period april – jun 2018 su se našle:
  • Societe Generale banka Srbija ad Beograd 
  • Raiffeisen banka ad Beograd 
  • Piraeus banka ad Beograd 
  • NLB bank ad Beograd 
  • OTP banka ad Novi Sad 
  • AIK banka ad Beograd.
Sektoru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih pri Narodnoj banci Srbije upućeno je 979 pritužbi na rad finansijskih institucija, što je za skoro osam procenata više u odnosu na isti period prošle godine, dok se najveći procenat od 58,4% odnosilo se na rad društava za osiguranje, a 41,3% na banke. Na rad davalaca finansijskog lizinga žalilo se 0,2%, a 0,1% na društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, saznaje Kamatica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Biljana 21.08.2018 9:36

    Pa kad je Narodna banka. već preduzela odre]ene korake zbog nepravilnosti kod pomenutih banaka.zašto onda nije dala i nalog da se vrati klijentima novac na račun koji im je zaračunat na "ime obrade kredita".Npr. meni je Piraeus banka naplatila na ime pomenutog visinu jedne mesečne rate.Onda bi trebalo da revidiraju kredit i vrate mi novac na račun ili smanje mesečnu rau po poitanju anuiteta na višegodišnji period

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
istraživanja kamatica Narodna banka Srbije kažnjenen banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana