Tekst objavljen: 01.07.2018 12:57        


U prvih pet meseci ove godine Narodna banka Srbije donela je 20 rešenja po kojima banke moraju da otklone razne nepravilnosti, koje se odnose na povredu propisa kojima se uređuje oblast zaštite korisnika finansijskih usluga.

Kamatica: Koje banke je Narodna banka Srbije kaznila?

Od tog broja, dva rešenja odnose se na nepoštenu poslovnu praksu, a jedno na nepravične ugovorne odredbe. NBS je izrekla i 14 novčanih kazni, a ovim rešenjima obuhvaćeno je ukupno 11 banaka, stim da je u prva tri meseca kažnjeno 10 banaka, dok je u predhodnom mesecu kažnjena još jedna banka. Njima su novčane kazne najčešće izricane zbog povrede dela Zakona o platnim uslugama i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Kažnjene banke 
 •   NLB banka;
 •   UniCredit banka;
 •   Sberbanka;
 •   Addiko banka;
 •   Direktna banka;
 •   Telenor Banka;
 •   Societe Generale banka;
 •   AIK banka;
 •   Komercijalna banka;
 •   OTP banka.

„Novčane kazne kreću se u iznosu od 80.000 do 1.000.000 dinara, odnosno od 50.000 do 800.000 dinara, s tim da je za nepoštenu poslovnu praksu i nepravične odredbe ugovora taj raspon od 200.000 do 2.000.000 dinara. Iznos novčane kazne određuje se u zavisnosti od težine utvrđenih nepravilnosti, ponašanja banke i odgovornih lica te banke, kao i na osnovu drugih bitnih okolnosti konkretnog slučaja. Iznosi novčane kazne, kao i razlozi za izricanje novčane kazne, predstavljaju tajni podatak u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka i unutrašnjim opštim aktima i ne mogu se objavljivati“, objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije. Oni još i dodaju da su nalozi i novčane kazne izrečene bankama u postupcima po pritužbama njihovih klijenata, ali i u postupcima koji su pokrenuti na osnovu sopstvenih saznanja Narodne banke Srbije.

Od januara do kraja marta ove godine u NBS je stiglo i 678 različitih pritužbi. Od tog broja, 56,1 procenat odnosi se na rad društva za osiguranje, 43,7 posto na rad banaka, dok su ostatak pritužbe na rad društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima. U slučaju banaka to bi bilo ukupno 224 pritužbe na njihov rad i u odnosu na isti period prošle godine to je više za 14,3 procenta. Neke od njih bile su „preuranjene“, odnosno klijenti banaka su se odmah javili NBS, a nisu pokušali da prvo reše problem sa svojom bankom. U Narodnoj banci Srbije savetuju da se ipak „stepenice ne preskaču“.

„Prema propisanoj proceduri, neophodno je da se korisnik prvo obrati prigovorom instituciji na čiji rad ima primedbu, a ako sporni odnos ne reši u tom postupku, može podneti pritužbu Narodnoj banci Srbije. Inače, najveći broj preuranjenih pritužbi odnosio se na rad banaka, čak 82 procenta“, kažu u NBS.

Kako Kamatica saznaje klijenti banaka najviše su se žalili na kredite, tekuće račune i platne kartice.

„Problemi u odnosu banke i klijenta najčešće su se javljali u vezi sa zahtevima za brisanje kašnjenja nakon izmirivanja obaveza po kreditima, kreditnim karticama i tekućim računima, kao i za korekciju podataka prijavljenog kašnjenja u Kreditnom birou, zatim kod otvaranja, vođenja i gašenja tekućeg računa, ali i u vezi sa vrstom i visinom naknada koje su definisane ugovorom o kreditu“, pričaju u NBS.

U prethodnoj godini izrečeno je sedam novčanih kazni, koje je platilo isto toliko banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

 1. User image
  Olga 26.06.2018 17:38

  Dabar dan, kazite mi dali mozda znate kako bih mogla da refinansiram kredit,ako imam kasnjenja po kreditnom birou 2 meseca toist 62 dana

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kažnjenen banke Narodna banka Srbije kršenje zakona banke zaštita korisnika fin usluga kamatica istraživanje kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana