Tekst objavljen: 11.03.2015 14:57        


U Srbiji je kreditna aktivnost banaka u stagnaciji, pri čemu je u februaru otplaćeno više kredita, nego što je uzeto novih zajmova, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić. On je izrazio očekivanje da će sve banke bez većih problema proći stres test Narodne banke Srbije (NBS) koji je dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

U februaru otplaćeno više kredita

Predstavljajući rezultate Kreditnog biroa za februar ove godine, Dugalić je na konferenciji za novinare rekao da osim kredita za refinansiranje, sve druge vrste kredita beleže pad.

Govoreći o kašnjenju u izmirivanju obaveza po kreditima, Dugalić je ocecnio da se situacija nije bitnije promenila u odnosu na januar i naveo da je ukupno učešće kašnjenja u dugu po osnovu bankarskih kredita prošlog meseca iznosilo 15,4 odsto.

Prema rečima Dugalića, prosečna zaduženost stanovnika Srbije u februaru, u poređenju sa krajem 2014. godine, porasla je za 18 evra, tako da dug po glavi stanovnika iznosi 879 evra.

Kada je reč o stres testovima banaka, Dugalić je podsetio da je NBS ranije i bez dogovora sprovodila stres testove i na taj način utvrđivala spremnost banaka i otpornost kada su pitanju neke vanredne situacije i najgori scenariji na finansijskom tržištu.

Dugalić je izrazio očekivanje da sve banke, posebno one sa najvećim učešćem na tržištu, neće imati bilo kakvih ozbiljnijih problema pri utvrđivanju njihove sposobnosti za izazove na tržištu.

Prema njegovim rečima, NBS je to već radila, tako da stres testovi za banke nisu neko iznenađenje i sigurno će biti spremne za taj ispit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs stres testovi banaka kreditna zaduženost kreditni biro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana