Tekst objavljen: 03.07.2015 13:00        


Grčka tone u ozbiljnu državnu krizu, poslednje rezerve bankarskog sektora iščezavaju iz sata u sat, i spale su na 500 miliona evra, a kompanije se zatvaraju jedna za drugom, piše britanski list Telegraf.

U grčkim bankama još 500 miliona evra rezervi

"Bankama ponestaje novca. Imamo pouzdane informacije da su rezerve novca u bankama pale na 500 miliona evra. Svi koji misle da će banke biti otvorene od utorka sanjaju. Sav novac ispario bi u roku od sat vremena", smatra predsednik Grčke privredne komore Konstantin Mihalos.

"U veoma smo opasnoj situaciji. Grčke kompanije isključene su iz sistema evropskih elektronskih transfera Target2. Cela poslovna zajednica u Grčkoj nije u mogućnosti da uvozi bilo šta, a bez sirovina ne mozete ništa proizvesti", navodi Mihalos.

Poslovni lideri intenzivno pregovaraju sa Bankom Grčke, koju mole da im omogući pristup sredstvima iz Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) da bi mogli da pokriju uvoz hrane i farmaceutskih proizvoda pre nego što turtistički sektor padne u krizu.

Zvaničnici navode da će centralna banka omogućiti pristup sredstvima već danas, ali to je privremena pomoć, navodi Telegraf.

Banke u Grčkoj su zatvorene od ponedeljka, uz dnevni limit podizanja novca sa bankomata od 60 evra, ali je sve češći slučaj da je moguće podići samo 50 evra jer većini bankomata ponestaje novčanica od 20 evra, dok je deo bankomata potpuno prazan. Finansijska kriza brzo se širi pa su brojne benzinske pumpe i manja preduzeća prestali da prihvataju kreditne kartice.

Servis za plaćanje preko interneta PeyPal obustavio je poslovanje u Grčkoj, navodeći da polaganje sredstava na račune Grka trtenutno nije moguće u svetlu kontrole kapitala, a onemogućene su i prekogranične transakcije novca sa grčkih računa.

Kontrole kapitala zaustavile su i druge vidove online trgovine, pa Grci više ne mogu da kupuju robu niti usluge na većini međunarodnih sajtova uključujući Googl, Amazon, Apple i Facebook.

Transfer sredstava onemogućen je da bi se sprečio kolaps bankarskog sektora nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras odbacio predloge međunarodnih kreditora i raspisao referendum na kom građani treba da se izjasne da li su za prihvatanje najnovijeg predloga kreditora ili žele da njihova levičarska vlada pokuša da postigne povoljniji sporazum.

Irski niskotarifni avioprevoznik Rajaner saopštio je ove nedelje da će njegovi grčki putnici moći da kupe karte za letove gotovinom, budući da je pomoću njihovih platnih kartica sve češće nemoguće obaviti transakcije kao rezultat kontrola kapitala koje je uvela vlada u Atini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke Grčka grčke banke grčka kriza bankomati podizanje novca platne kartice kreditne kartce zatvaranje banaka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana