Tekst objavljen: 17.07.2022 9:00        


Trgovinski lanac Konzum najavio je da će od ove nedelje u Hrvatskoj krenuti sa dvojnim iskazivanjem cena proizvoda i usluga, tj. biće istaknuta cena i u kunama i u evrima

U Hrvatskoj počinje isticanje cena u evrima Zagreb


- Svi artikli u Konzumu će imati cenu iskazanu u kunama i evrima, te iznos fiksnog kursa konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za evro, a promena svih etiketa u Konzumovih više od 600 prodavnica biće do kraja jula. Dvojni prikaz cena i pre zakonske obaveze nastavak je politike otvorenog i transparentnog odnosa kompanije prema kupcima, stoji u saopštenju trgovinskog lanca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Plaćanje kunama do januara

Hrvatska je zvanično ušla u evrozonu i usvojila evro, ali će plaćanja unutar zemlje do kraja avgusta biti moguća samo u kunama.

Od 5. septembra, pa sve do kraja 2023. godine, cene će biti iskazane dvostruko - u kunama i u evrima, da bi se zaštitili potrošači. Znači, već od 5. septebmra će moći da se plaća i evrima i kunama, a nacionalna valuta od 16. januara definitivno odlazi u zaborav.

Zemlja najpre ulazi u period prilagođavanja, i tokom njegovog trajanja, prodavnice i svi poslovni subjekti dužni su da cene u obe valute iskazuju na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način, uz isticanje fiksnog kursa. Tako da valuta kuna neće odmah otići u istoriju, već će moći da se koriste do sredine januara 2023. a zamena u evro će moći da se izvrši do kraja naredne godine.

Novčanice će moći da se menjaju bez vremenskog ograničenja, a za kovanice postoji rok od tri godine od datuma uvođenja evra. Prelazno razdoblje kada će obe valute biti u opticaju trajaće 14 dana od uvođenja evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska hrvatska kuna evrozona Konzum prelazak na evro bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana