Tekst objavljen: 10.02.2021 15:15        


Uprkos finansijskoj neizvesnosti i drugim okolnostima koje je donela pandemijska kriza, ukupno stanje gotovinskih i refinansirajućih kredita u prošloj godini je poraslo

U koroni skočila potražnja za keš i refinansirajućim kreditima

Prema poslednjim podacima Kreditnog biroa, lane je zaduženost po gotovinskim kreditima porasla za 72,6 milijardi dinara u odnosu na prethodnu godinu.

Tako su lane od ukupnog broja podignutih kredita, 61,3 odsto njih bili keš, a udeo gotovinskih u ukupnoj sumi svih pozajmica je 47,4 procenta. Kada se prevede u novac, dok su u decembru 2019. na ime gotovinskih kredita žitelji Srbije pozajmili 495.853 miliona dinara, godinu dana kasnije posudili su 568.417 miliona dinara. Dodatno se za potrošačke kredite u decembru dugovalo 17.971 milion dinara, dok je godinu ranije, u istom mesecu, od banaka za potrošnju pozajmljeno 16.667 miliona dinara.

Prema oceni banaka, tražnja stanovništva za kreditima povećana je od avgusta do septembra, a pre svega za dinarskim gotovinskim i kreditima za refinansiranje.

Rast gotovinskih kredita stanovništvu u decembru je iznosio 14,6 odsto. Stručnjaci kažu da je osim povoljnih uslova zaduživanja, rastu kredita stanovništva doprineo i dodatni dvomesečni moratorijum.

Da je tražnja za finansijskom podrškom u vidu keš i refinansirajućih kredita bila veća lane nego u 2019. godini, potvrđuju u većini banaka. Tokom februara, jula i decembra odobren je veći broj novih kredita u ovoj oblasti, dok je u junu, avgustu i novembru iznos novih pozajmljenih sredstava bio veći u odnosu na iste periode 2019. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Kad je reč o stanju gotovinskih i refinansirajućih kredita, koje obuhvata i pozajmice odobrene prošle godine i one koje klijenti otplaćuju odranije, ostvaren je rast ukupnog iznosa od pet odsto u odnosu na 2019. godinu. Prosečan odobreni gotovinski i refinansirajući kredit u 2020. iznosio je približno 619.000 dinara - kažu u Erste banci.

Građanima su na bankarskom tržištu trenutno dostupni gotovinski krediti od deset hiljada do tri miliona dinara, sa rokom otplate od nekoliko meseci do nekoliko godina i kamatnom stopom od oko osam odsto.

Visoka kamata

Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara UBS, 2011. godine cena prosečnog kredita u dinarima je bila 17,78 odsto, dok je danas 7,34 odsto. Sa druge strane, u Nemačkoj ta kamata u evrima iznosi između 1,5 i 2,5 odsto, a Vasić kaže da cena zavisi od mnogo faktora, kao i da veruje da će Srbija u narednim godinama dostići i te kamate, kada bude imala takozvani investicioni rejting.

Onlajln pozajmica

U većini finansijskih ustanova ističu da su građani prošle godine i češće nego ranije koristili digitalne servise. Osim učestalijeg otvaranja računa onlajn, na ovaj način su često podnosili i zahteve za pozajmice, pa su tako onlajn keš krediti činili značajan udeo svih gotovinskih kredita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potražnja za kreditima krediti keš krediti krediti za refinansiranje pandemija bankarski sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana