Tekst objavljen: 27.10.2020 13:50        


Nedavno objavljena vest da će građani dobiti po 68 dinara od besplatnih akcija Telekoma dobila je epilog. Isplata će biti tokom novembra, a druga "finansijski bolja" informacija jeste da u novembru na računu treba očekivati i 115 dinara od dividende koju će uplatiti kompanija NIS

U novembru stiže još para od besplatnih akcija

"Isplata dividendi biće realizovana po okončanju svih proceduralnih aktivnosti predviđenih važećim propisima i očekuje se najkasnije do kraja meseca novembra", odgovorili su u Telekomu za "Blic Biznis" na pitanje kada građani treba da očekuju uplatu dividende.

S druge strane, kako saznajemo, u novembru bi dividendu trebalo da isplati i kompanija NIS. Reč je o 23 dinara za svaku deonicu odnosno 115 dinara ukupno za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina.

Oko 2,2 miliona građana tako bi narednog meseca mogli da dobiju po oko 190 dinara.

Od besplatnih akcija 10.000 dinara

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto više od 10.000 dinara.

Jedna akcija NIS-a na Beogradskoj berzi vredi 552 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 2.790 dinara. Akcija Aerodroma vredi 929 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.600 dinara. Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete - pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako do novca

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. I novac dobijate odmah. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

S druge strane, novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju.

Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti.Važno je znati da u slučaju da prodate deonice, gubite pravo i na dividendu i na akcije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
akcije državnih preduzeća akcije besplatne akcije Naftna industrija Srbije (NIS) Telekom Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana