Tekst objavljen: 23.06.2021 14:55        


Ugovor sa 67 lokalnih samouprava o zameni stolarije odnosno povećanju energetske efikasnosti biće potpisan u petak u Kraljevu, najavila je danas prilikom posete Smederevu potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

U petak ugovor sa opštinama o zameni stolarije


To je danas prilikom posete Smederevu najavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„U petak će biti potpisani i uručeni ugovori gradovima i opštinama koje su ispunile sve uslove za početak realizacije projekta. Nakon toga, nastavak procedure je u nadležnosti lokalnih samouprava, koje raspisuju dva javna poziva – za kompanije i građane“, rekla je Mihajlovićeva.

Ocenila je da bi smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo da bude nacionalni cilj i dodala da će zbog toga ovaj projekat trajati i naredne godine. Ministarka Mihajlović je dodala da će za njegovu realizaciju biti potrebno između 400 i 500 miliona evra.

Istakla je ključnu ulogu domaćinstava, odnosno pojedinaca u ovom procesu, s obzirom na činjenicu da je prosečna potrošnja energije u Srbiji za 40 odsto veća nego u EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Mihajlovićeva je najavila i da će za mesec dana biti završeni podzakonski akti i raspisan javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela, a procedura će biti jednostavna.

„Učinili smo sve da procedura bude jednostavna i da svako ima želju da učestvuje u tome. To je pitanje korišćenja obnovljivih izvora energije, zdravije životne sredine i nižih računa za utrošenu energiju“, istakla je ministarka energetike.

Mihajlovićeva je nakon toga posetila Smederevsku Palanku, gde je sa rukovodstvom opštine razgovarala o projektima iz oblasti energetske efikasnosti i povećanju kapaciteta elektroenergetske mreže.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stolarija zamena stolarije državna pomoć zamena stolarije opštine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana