Tekst objavljen: 19.04.2023 16:15        


Samo dve nedelje nakon što je naručila izradu tehnološke studije razvoja Beogradskog železničkog čvora, Infrastruktura železnice Srbije raspisala je i dva tendera za projektovanje nove linije BG voza, piše eKapija

U planu nova linija BG voza

Prva javna nabavka podrazumeva izradu tehničke dokumentacije za izgradnju stanice BG voza Makiš i pruge od tunela Kneževac do buduće stanice BG voza Makiš, paralelno sa postojećom prugom Beograd Ranžirna „A“-Rasputnica „T“-Rakovica.

To, kako piše eKapija, praktično znači da kreće projektovanje nove linije BG voza koja će povezati Makiš, Rakovicu i Karaburmu, tunelom Kneževac koji je probijen još 1987. godine da spoji Rakovicu i Makiš i ide ispod Vidikovca, a koji sada ne koriste putnički vozovi.

Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji posla, imajući u vidu da sistem BG voza trenutno predstavlja osnov sistema gradske i prigradske železnice na području grada Beograda, a na osnovu GUP-a Beograd 2021 i Koncepta razvoja železničkog čvora Beograd, potrebno je da se projektuje i izgradi železnička stanica Makiš (krajnja/početna stanica linije 3 BG voza na relaciji Makiš-Rakovica-Karaburma), koja bi se povezala novom dvokolosečnom prugom sa prugom Beograd Ranžirna-Rakovica ispred leve i desne tunelske cevi tunela Kneževac.

Predmet projektnog zadatka je izgradnja levog i desnog koloseka (od budućih odvojnih skretnica ispred tunela Kneževac do buduće stanice BG voza Makiš), i izgradnja stanice BG voza Makiš.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Stanica Makiš planira se, kako se navodi, na pogodnoj lokaciji u blizini buduće metro stanice, sa najmanje dva perona dužine 110 metara i najmanje tri stanična koloseka, uz izradnju neophodnih objekata za železničke i druge sadržaje (blagajne, informacije, sadržaji za trgovinu i ugostiteljstvo i sl), kao i objekte za smeštaj elektrotehničke infrastrukture.

„Projektnim rešenjem treba omogućiti pogodan pristup putnicima do staničnih perona denivelisanom vezom kao i pešačku komunikaciju sa metro stanicom Makiš, a u neposrednoj blizini staničnog platoa predvideti železnički parking prostor za službena lica, putnike i korisnike železničkih usluga (park and ride)“, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Predmet drugog tendera je projektovanje stanice BG voza Karaburma i pruge od tunelskih cevi Vračar do buduće stanice Karaburma.

I ova stanica je predviđena sa najmanje dva perona dužine 110 metara i tri stanična koloseka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nova linija Beograd bg voz železnički saobraćaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana