Tekst objavljen: 21.05.2015 15:02        


U toku prošle godine oko 15.000 građana Srbije dobilo je mogućnost za radni angažman u Rusiji, a u toku je izrada Međudržavnog sporazuma za zapošljavanje kojim će se precizinije urediti oblast radnih odnosa, izjavila je danas šef Konzularnog odeljenja ruske ambasade u Srbiji Viktorija Vostrecova. 

U Rusiji radi između 10.000 i 15.000 radnika iz Srbije

Ona je na predstavljanju brošure o obavezama legalnog zapošljavanja u Rusiji, pod nazivom "Kako da se zaposliš u Ruskoj Federaciji" koju je pripremio Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije rekla da je velika većina poslodavaca odgovorna i da poštuje propise prilikom anagažovanja radnika.

Kako je kazala, ponekad se desi da radnici poveruju neodgovornim pojedinicma koji krše propise.
Ona je navela da je u 2014. godini izdato je 15.000 viza od kojih su 8.000 radne vize i još približno toliko poslovne vize.

"Drago nam je da postoji interesovanje radnika iz Srbije da rade na teritoriji Ruske federacije gde su cenjeni kao visoko profesionalni radnici, a i bliski smo po mentalitetu", rekla je Vostrecova.

Velika većina srpskih poslodavaca je odgovorna i radi sve kako treba kada su u pitanju procedure, rekla je ona navodeći da se dešava da radnici ponekad poveruju pojedincima koji žele da posluju nelegalno.
Vostrecova je je navela da se Ambasada RF uključila u izradu brošure kako bi se radnici informisali o tome kako mogu legalno da se zaposle.

Ona je navela da između 10.000 i 15 .000 radnika iz Srbije trenutno radi u Rusiji, budući da mnogi posle dobijanja radne vize mogu da sklope ugovor sa poslodavcem i ostanu još da rade.

Na pitanje da li postoje podaci koliko njih radi nelegalno u Rusiji, ona je kazala da ambasada ne raspolaže tim podacima, "ali je to mala brojka, i sasvim sigurno se ne radi o hiljadama ljudi".

Ona je kazala da je važno da radnici i njihove porodice koje odlaze u Rusiju imaju kontakt telefone, koji su navedeni i u brošuri, a putem kojih se mogu raspitati o svojim najbližima, kao i da bi radnici mogli da provere svoja prava ili prijave ukoliko imaju neki problem.

Vostrecova je navela da su nadležni državni organi u Rusiji tragediju koja se dogodila na poluostrvu Jamal gde je nastradalo šest srpskih radnika veoma ozbiljno uzeli u obzir i da je razmatraju.

Potpisivanje sporazuma, kazala je, doprinelo bi stvaranju boljeg pravnog okvira u toj oblasti, i na tome se radi, rekla je Vostrecova.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Duško Vuković rekao je da je taj sindikat zbog pogibije naših radnika na poluostrvu Jamal organizovao kampanju koju sprovode svi sindikati iz oblasti građevinarstva o pružanju informacija radnicima kako legalno i pravilno mogu da dobiju radne vize u pojedinim zemljama.

U okviru kampanje načinjena je kratka brošura o obavezama legalnog zapošljavanja u Ruskoj Federaciji.
U pripremi i izradi brošure, veliku pomoć pružilo nam je i Konzularno odeljenje Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, rekao je on i podsetio na primer građevinskih kompanija koje godinama uspešno izvode investicione radove u Rusiji i imaju društveno odgovornu praksu i veliko iskustvo prilikom upućivanja radnika -"Jedinstvo" Sevojno, "Putevi Užice", "Mostogradnja" Beograd i "Energoprojekt" Beograd.

Brošura bi, kako je kazao, trebalo da posluži radnicima da se informišu pod kojim uslovima i šta je potrebno da bi legalno radili u Rusiji kako ne bi podlegli prevarama i lažnim obećanjima.

Kako je rečeno, kampanja će biti nastavljena i u drugim gradovima, kao i na beogradskom aerodromu gde će u vreme kada su planirani letovi za Moskvu i druge ruske gradove biti podeljena putnicima.
Brošure će moći da se dobiju i u prostorijama ruske ambasade.

Vuković je kazao da je primetno da se radnici obraćaju tek kada zapadnu u problem i nevolje.
Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić naveo je da je ovakva incijativa veoma bitna kako bi se preventivno delovalo i uticalo na svest poslodavaca i radnici informišu o tome kako da ostvare svoje pravo.

"Uglavnom se radnici obraćaju kada dođe do problema, pa je važno da zajednički učestvujemo u ovoj akciji kako bi bilo što manje situacija loših po radnike", kazao je Jocić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rad u rusiji posao u rusiji rusija građevinarstvo rad u inostranstvu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana