Tekst objavljen: 14.06.2018 10:40        


Kablovski operater SBB drugi put će poskupeti usluge za poslednjih šest meseci, ali ovog puta samo za bivše korisnike IKOM-a. Novo poskupljenje se na sajtu operatera naziva "izjednačavanje cene i kvaliteta usluge bivših IKOM korisnika sa SBB ponudom" i potrošaču donosi namet od novih 95 dinara.

U SBB opet poskupeli, a komisiju još nisu obavestili

SBB kao najveći igrač na tržištu ima obavezu da o svakom poskupljenju u periodu od dve godine posle preuzimanja IKOM-a (od marta 2017) obavesti Komisiju za zaštitu konkurencije. Zbog prethodnog podizanja cena u iznosu od 100 dinara, od januara 2018. godine, Komisija za zaštitu konkurencije je čak pokrenula postupak protiv njih.

- Taj postupak je složen i još nije okončan - rečeno je "Novostima" u Komisiji. - O novom poskupljenju nismo obavešteni.

U kompaniji SBB objašnjavaju da je rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije predviđeno da svi korisnici nakon integracije imaju jednake uslove.

USLOVNA SAGLASNOST

Komisija za zaštitu konkurencije samo je uslovno odobrila da SBB preuzme sto odsto udela u vlasništvu IKOM-a. Naloženo im je da postojećim IKOM-ovim korisnicima ponude opcije ugovora na određeno i neodređeno vreme. Rečeno im je i da moraju da se odreknu paralelne kablovske infrastrukture (gde su pokrivenost imali i IKOM i SBB), što je bio slučaj u 653 objekta u Beogradu.


To u konkretnom slučaju znači da smo kupovinom IKOM-a u obavezi da imamo iste cene za sve korisnike, tj. da ih izjednačimo sa cenama koje plaćaju korisnici SBB-a. Kako je tehnička integracija trajala nekoliko meseci, to nije bilo moguće odmah nakon kupovine, jer u tom trenutku nisu svi korisnici imali iste usluge - objašnjavaju u SBB-u.

- Sad, kada je integracija završena, i svi imaju jednake usluge, naša je obaveza da imamo i iste cene za sve korisnike. O izjednačavanju cena Komisiju ćemo obavestiti 15 dana nakon stupanja na snagu novih cena, što je naša obaveza i u skladu je sa zakonom.

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je marta prošle godine postupak ispitivanja povrede konkurencije SBB-a, zbog podizanja cena usluga i sumnji da je ova kompanija zloupotrebila dominantan položaj na tržištu. Ukoliko ovaj navod bude potvrđen tokom postupka, kablovski operater mogao bi da bude kažnjen oduzimanjem do deset odsto godišnjeg prihoda.

- Već smo jedno poskupljenje imali kada i svi SBB korisnici, a sada novo, samo za nas koji smo bili pretplatnici IKOM-ovih usluga. Ranije smo imali zbirnu cenu usluge, a od Nove godine su je raščlanili, pa je kablovski deo koštao 1.300 dinara. Sada će biti 1.395, a dodatna cena je za internet i fiksnu telefoniju - kaže nezadovoljni čitalac "Novosti".

- Još poskupljenje opravdavaju "izjednačavanjem kvaliteta", što je totalni apsurd. Kvalitet je gori, ukinuli su i mnoge kanale i ubacili novu numeraciju kanala.

Drugi čitatelj kaže da je u trenutku kada je SBB preuzeo IKOM za gotovo istu uslugu SBB cena bila za trećinu veća. Kaže, cena raste, a usluga nije izjednačena sa onom koju imaju stari SBB korisnici.

- Navedeno je da su nam izjednačene usluge, a i dalje nemamo, recimo, vraćanje sadržaja unazad i neke digitalne usluge koje su u osnovnom SBB paketu - kaže ovaj čitalac.

Nezadovoljni korisnici mogu da raskinu ugovor zbog njegove jednostrane izmene. Potrebno je da to urade u roku od 30 dana pošto su obavešteni o poskupljenju. U vesti objavljenoj na sajtu navedeno je i da će korisnici biti informisani pisanim putem, na kućnu adresu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
sbb rast cena kablovski operatori ikom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana