Tekst objavljen: 20.02.2015 6:54        


Nacionalna banka Ukrajine (NBU) od danas je prestala sa dnevnim aukcijama na deviznom tržištu radi odredjivanja uravnoteženog kursa, rekla je danas novinarima šef NBU Valerija Gontareva, nakon čega je grivna u jednom trenutku pala prema dolaru 46 odsto.

Ukrajinska grivna na istorijskom minimumu

Na međunarodnom deviznom tržištu Foreks, preme podacima Blumberga, grivna je, nakon saopštenja Gontareve, ubrzala pad prema dolaru i u jednom momentu je pala 46 odsto na istorijski minimum od na 24,5 grivni za dolar.

Zvanični kurs dolara utvrdjen je na novom istorijskom maksumumu od 18 grivni, saopštila je danas pres služba NBU, preneo je Tas.

Nacionalna banka Ukrajine je takodje danas donela odluku da od sutra, 6. februara podigne ključnu kamatnu stopu na 19,5 odsto, sa dosadasnjih 14 odsto.

Direktorka NBU Gontareva je objasnila da je odluka o ukidanju dnevnih aukcija i prestanku utvrđivanja indikativnog kursa doneta jer su one izgubile smisao, prenela je ukrajinska novinska agencija Unian.

Prema Gontarevoj, razlika izmedju realnog i indikativnog kursa dostizala je 20 do 30 procenata, zbog čega su aukcije izgubile smisao.

Direktorka centralne banke nije želela da daje prognoze tržišnog i zvaničnog kursa, naglasivši da očekuje povećanje ponude deviza na tržištu.

Kako je saopštila pres služba Nacionalne banke Ukrajine, kurs grivne će odredjivati banke na osnovu objektivnih parametara ponude i tražnje.

"To će pomoći da se izbegne neizvesnost, obezbediće veću efikasnost i objektivnost mehanizma za obrazovanje cene kreditnih resursa i stranih valuta na međubankarskom tržištu, kao i povećanje efikasnosti monetarnih instrumenata Narodne banke", objasnili su u centralnoj banci Ukrajine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
centralna banka ukrajine foreks trgovanje valutama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana