Tekst objavljen: 28.08.2015 8:53        


Od devalvacije kineskog juana ne treba praviti "žrtvenog jarca" za nedavni globalni pad berzi, izjavio je danas visoki zvaničnik kineske centralne banke Jao Judong, ocenivši da je zabrinutost zbog mogućeg podizanja ključne kamate u SAD ove godine u stvari podstakla odliv kapitala sa tržišta u usponu. 

Umesto Feda, juan "žrtveni jarac" za berzanski krah

Jao, koji je šef Istraživačkog instituta kineske centralne banke za finansije i bankarstvo, rekao je za agenciju Rojters da bi Uprava američkih federalni rezervi (Fed) trebalo da odgodi bilo kakvo povećanje kamate kako bi dala prostor krhkim tržištima u usponu da se pripreme za to.

"Kineska reforma deviznog kursa nije imala nikakve veze s globalnim potresima na tržištima deonica... do toga (potresa) je uglavnom došlo zbog predstojećeg poteza Feda na planu monetarne politike", kazao je kineski zvaničnik i ocenio da je u tom pogledu Kini "naneta nepravda".

Izjava Jaoa, koja dolazi istog dana kada državni mediji emituju brojne komentare braneći kinesku (monetarnu) politiku, prema oceni Rojtersa pokazuje osetljivost Pekinga na nagoveštaje da možda vodi nespretnu ekonomsku politiku.

Vladajuća Komunistička partija je znatan deo svoje legitimnosti izgradila u poslednjih nekoliko decenija kroz podsticanje privrednog rasta i povećanje primanja, i želi da na nju gledaju kao na odgovornog igrača u globalnoj ekonomiji.

Jao je rekao da kineska ekonomija i dalje stoji na čvrstim termeljima, dok će se neke privrede zemalja u usponu suočiti sa mogućom finansijskom krizom u narednim godinama koja će proisteći iz pritisaka na likvidnost ako SAD podigne kamatne stope.

"Zato se nadamo da bi Fed mogao dodatno da odgodi povećanje kamatnih stopa, dajući tržištima u usponu dovoljno vremena za pripremu. Fed ne bi trebalo samo da razmišlja o američkoj privredi, već da uzme u obzir i globalnu ekonomiju koja je vrlo krhka", rekao je Jao u intervju za Rojters.

Vrednost akcija na svetskim berzama je od 11. avgusta, kada je Kina iznenadila tržišta i devalvirala juan, smanjena za više od osam biliona dolara, a akcije na kineskim berzama nastavile su da padaju i u narednim danima, pokrenuvši novi talas koji je oborio deonice na globalnim tržištima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kineski jen krah berze fed akcije na berzi svetska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana