Tekst objavljen: 06.04.2018 10:00        


Beogradska berza pokrenula platformu na kojoj će kompanije moći da prikupe neophodna sredstva za razvoj prodajom akcija na berzi

Umesto u banku, na berzu po pare

Kompanije koje smatraju da imaju dobar proizvod, interesantan svetskom tržištu, a nemaju dovoljno novca za proširenje proizvodnje, mogu da konkurišu za projekat „Izađi na berzu“ na Beogradskoj berzi i dođu do kapitala prodajom akcija investitorima iz celog sveta.

Odabir kompanija, koje će uz besplatnu pomoć stručnjaka iz konsultantske kuće „Prajsvoterhaus Kupers“ za godinu dana biti obučene za izlazak na berzu, neće zavisiti od toga koliko imaju kapitala, prihoda ili zaposlenih, već isključivo od procene da li je za neku kompaniju isplativo da izađe na berzu.

- Nije dovoljno da neka mala kompanija, ako ima oko 50.000 evra kapitala, bude izabrana, ali ako ima, na

ŠTA NUDI PROJEKAT „IZAĐI NA BERZU“

  • Predstavljanje biznis ideja iz svih oblasti,
  • Privlačenje investitora iz celog sveta,
  • Razvoj inovativnih kompanija od IT sektora do proizvodnje hrane i pića,
  • Kompanije će umesto uzimanja skupih kredita emitovati akcije na berzi i tako prikupljati novac,
  • Investitori će dobijati procentualno učešće u vlasništvu u kompaniji u koju investiraju.
primer, patent za nove baterije za mobilne telefone, to je onda svetski biznis. Ako ima uspešnu priču, može da konkuriše - objašnjava za Kurir Miroljub Ristić, direktor poslovnih operacija na Beogradskoj berzi.

On dodaje da će narednih nekoliko dana na sajtu Beogradske berze biti objavljeni formulari za prijavu za projekat „Izađi na berzu“.

- Onda će berza selektirati kompanija na bazi onoga što naši stručnjaci smatraju da može da odgovara zahtevima investitora. Provera će se obavljati od slučaja do slučaja, a cilj nam je da dođemo do tri kompanije koje će u narednih godinu dana biti spremne da izađu na berzu i počnu da sakupljaju novac za proširenje poslovanja - navodi Ristić.

On dodaje da u poslednjih 80 godina nije bilo inicijalne javne ponude da kompanije mogu da prikupe novac emitujući svoje akcije, umesto da uzimaju skupe kredite.

- Svaka kompanija koja izlazi na berzu postaje javno društvo kojim se trguje i samim tim i svi građani mogu kupiti njene akcije. Na ovaj način i građani dobijaju još jednu alternativu gde mogu da plasiraju svoja sredstva - naglašava Ristić.

VEĆI RIZIK, VEĆI I PROFIT

Nenad Gujaničić, broker „Momentum sekjuritisa“, upozorava da investiranje u akcije jeste rizično, ali da nosi i potencijal veće zarade u odnosu na štednju ili obveznice.

-Investitori u akcije mogu zaraditi na dva načina: preko dividende ili putem rasta cene akcija, odnosno kapitalne dobiti. Ako već građani među akcijama traže alternativu ulaganja, to bi trebalo da budu zrele kompanije sa stabilnim dividendama. Inicijalna ponuda akcija se pre svega odnosi na veće kompanije, koje imaju barem nekoliko miliona evra kapitala, koje bi izlaskom na berzu mogle da obezbede jeftinije izvore finansiranja - kaže Gujaničić. On dodaje da firme izlaskom na berzu prikupljaju kapital neophodan za dalji razvoj i dobijaju efikasniji sistem upravljanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza domaće firme finansiranje biznisa izađi na berzu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana