Tekst objavljen: 25.09.2015 15:57        


Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je prodato svega 650 tona robe, što je 45 odsto manje nego prošle, a finansijska vrednost trgovanja, od 16.112.500 dinara je niža 61 odsto, saopštila je danas Berza.

Upola manji promet na Produktnoj berzi

Polovina ovonedeljnog trgovanja, 325 tona, realizovana je pšenicom i to po jedinstvenoj ceni od 20,13 dinara za kilogram, što je 3,68 odsto niža cena od prošlonedeljne.

Kukuruza ovogodišnjeg roda je prodato 75 tona po ceni od 16,50 dinara, što predstavlja nedeljni pad od 6,25 odsto. Kukuruzom prošlogodišnjeg roda je trgovano za 50 tona, po ceni od 16,50 do 16,61 dinar po kilogramu.

Nagli pad cene kukuruza posledica je opšte tržišne klime na međunarodnom tržištu te robe. Nema razloga da bitno smanjeni prinos novog roda na domaćem tržištu bude uzrok niskoj ceni. Naprotiv.

Međutim, kako ukazuju stručnjaci Produktne berze, okolnosti na svetskom tržištu kukuruza ne idu u prilog rastu cena. Dokle god se ne pojave izvoznici na ovom tržištu ne možemo očekivati veće trgovanje. Izvoznici će se pojaviti kada cena kukuruza dodje na nivo isplativosti izvozne kalkulacije. Cena od 16,50 dinara po kilogramu, koliko je iznosila u protekloj nedelji, sasvim je blizu te granice, pa možemo očekivati u narednom periodu i veće prisustvo izvoznika na ovom tržištu, navodi se u izveštaju.

Ugovorena je i prodaja 100 tona suncokreta po ceni od 45,65 dinara i ista količina suncokretove sačme po ceni od 29,40 dinara po kilogramu.

Drugu nedelju za redom indeks Produktne berze PRODEX beleži izražen pad indeksne vrednosti. Dok je prethodne nedelje na pad vrednosti tog pokazatelja uticao jeftiniji kukuruz novog roda, ove nedelje su se cene kukuruza starog i novog roda izjednačile, ali na znatno nižem nivou od prošlonedeljnog. Tako je danas PRODEX zaključen na 201,94 indeksna poena, što je za čitavih 4,59 poena niže nego prošlog petka, saopstila je Berza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza produktna berza kukuruz suncokret

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana