Tekst objavljen: 20.11.2015 10:45        


Cene nafte su danas u trgovanju na azijskom tržištu blago porasle, ali je njihov rast bio ograničen zbog uporno visokih globalnih zaliha nafte. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u decembru poskupela je tri centa na 40,57 dolara za barel, dok je za 11 centi poskupela sirova nafta tipa "brent" na 44,29 dolara, takođe za decembarske isporuke. 

Uprkos visokim zalihama cene nafte u blagom usponu

WTI je juče u jednom trenutku pao ispod 40 dolara za barel, ali se brzo oporavio.
Nastavak rasta zaliha tog energenta u SAD potvrdio je pretpostavke da će visoke zalihe na svetskom nivou potrajati i iduće godine, kada i Iran poveća proizvodnju, prenosi agencija Frans pres.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) već dugo odolevaju pritiscima da smanje obim proizvodnje u svetlu visokih zaliha i tako spreče dalji pad cena.

Međutim, ključne članice te organizacije, na čelu sa Saudijskom Arabijom, odbijaju da to učine, jer žele da sačuvaju tržišni udeo.

Snažan dolar takođe drži cene nafte na niskom nivou. Naftom se trguje u dolarima, pa njegovo jačanje dovodi do pada tražnje jer snažan dolar čini naftu skupljom za kupce koji imaju slabije valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta svetske zalihe nafte skok cena nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana