Tekst objavljen: 02.10.2015 10:25        


Cene nafte su danas porasle u Aziji uoči objavljivanja izveštaja o broju novih radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i pod uticajem informacija da je uragan zapretio rafinerijama na američkoj istočnoj obali. 

Uragan u SAD podigao cene nafte u Aziji

Podaci o zaposlenosti u SAD u septembru, koji će biti objavljeni danas, važni su, jer je poboljšanje na tržištu rada ključni faktor podrške planu američke Uprave federalnih rezervi (Fed) za podizanje skoro nultih kamatnih stopa, ocenjuju analitičari, a prenosi agencija Frans pres.

Povećanje stope koje pogoduje američkom dolaru, uticalo bi na skok dolarskih cena nafte za zemlje sa slabijim valutama, pogađajući tražnju i pritiskajući cene.

U poslepodnevnom azijskom trgovanju, američka "laka" nafta (WTI) za isporuke u novembru poskupela je 57 centi, na 45,31 dolar, a cena "brent" sirove nafte za novembar je povećana za 37 centi, na 48,06 dolara po barelu.

Analitičari očekuju da će izveštaj o zapošljavanju u SAD pokazati da je američka privreda otvorila 205.000 novih radnih mesta u septembru, i da je stopa nezaposlenosti ostala nepromenjena na 5,1 odsto, na najnižem nivou za sedam godina.

Trgovci takođe posmatraju da li će uragan Hoakin promeniti smer i ugroziti rafinerije nafte i skladišta na istočnoj obali SAD-a.

"Očekujemo da vidimo kako trgovci zauzimaju pozicije u slučaju da uragan promeni putanju tokom vikenda. To bi vjerojatno uticalo na uzlazni trend cena nafte", rekao je Danijel Ang, investicioni analitičar kompanije "Philip fuchers" u Singapuru.

Usporavanje kineske privrede i dalje je zabrinjavajuće za tržište nafte, ali analitičari smatraju da je oštro usporavanje, ili jak pad malo verovatan.

"Ovu zabrinutost je u znatnoj meri podstakao kolaps na kineskoj berzi akcija, ali je to bila implozija mehura kratkog veka, koja nam ništa ne govori o promenama u realnoj ekonomiji", kažu u istraživačkoj kući Kepital ekonomiks.

"Sa aktuelnom politikom podsticaja i prostorom za njeno dalje labavljenje ako bude potrebno, povećanje rasta u kratkom roku je mnogo verovatnija opcija nego kriza koju mnogi očekuju", naveli su u Kepital ekonomiksu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi skok cene nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana