Tekst objavljen: 19.12.2022 12:25        


Ugroženi potrošači imaju pravo na umanjene računa za električnu energiju i ove godine. Vlada Srbije, pre dva dana je na predlog ministarstva energetike usvojila novu Uredbu o energetski ugroženim kupcima. Oni najugroženiji imaće pravo na umanjenje računa za struju, gas i toplotnu energiju

Uredba o manjim računima za struju stupila na snagu: Kako do popusta?


Zvanično nova Uredba je juče stupila na snagu, a njome će biti definisane kategorije ugroženih potrošača. Precizno je definisano ko može da se prijavi i koji su uslovi.

Novom uredbom unapređeni su kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupaca, tako da će ubuduće znatno više građana ostvariti popust na struju.

Nova uredba pruža mogućnost da što veći broj građana uspe da ostvari popust na struju, gas i toplotnu energiju. Primer govori da tročlana porodica koja je u proseku plaćala račun od 4.700 dinara, ukoliko dobije status energetski zaštićenog kupca, može da ostvari popust od 1.565 dinara na taj račun.

Procedura za prijavu

Svi zahtevi za prijavu nalaze se na internet stranicima Ministarstva i opština. Proces prijave je vrlo jednostavan. Postoji i mogućnost uzimanja prijave na licu mesta. Opštine će štampati prijavu koje će odmah biti dostupne građanima.

Prošle godine oko 68.129 građana iskoristilo je umanjene račune, što je nešto manji broj nego prethodne godine.

Aleksić je istakao da je država za ovu pomoć izdvojila 4 milijarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada građani dobijaju umanjene račune?

Aleksić je istakao da to kada će građani dobiri umanje račune zavisi isključivo od efikasnosti lokalne samouprave. Pravo ko može da se prijavi za energetski zaštićenog kupca definisano je uredbom, a glavni kriterijum je materijalni položaj domaćinstva, kao i imovinsko stanje.

Zamenik ministra naveo je da je uvedena jedna novina, seoska domaćinstva koja su bila ograničena kvadraturom, sada više to nije slučaj i sada će se kriterijumi primenjivati na njihove prihode, a ne na kvadraturu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja računi za struju manji račun za struju energetski ugroženi kupci uredba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana