Tekst objavljen: 20.02.2017 9:53        


Jačanje ruske valute rublje je kratkoročnog daha, zbog čega bi u najbližoj budućnosti mogla blago da oslabi, da bi se nakon toga stabilizovala, izjavio je ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin. 

Uskoro se očekuje blago slabljenje rublje

"Pretpostavljamo da je jačanje rublje kratkoročnog daha i da nije povezano sa fundamentalnim faktorima. Generalno gledano, očekujemo blago slabljenje rublje u najbližoj budućnosti, nakon čega bi se stabilizovala", rekao je Oreškin, a prenosi ruska agencija Tas s.

Dva faktora su, prema njegovim rečima, uticala na nedavni trend jačanja rublje, a to su priliv kapitala, naročito povezan sa privatizacionim transakcijama, kao i sezonski faktor.

"Tradicionalno, prvi kvartal je jak sa stanovišta platnog bilansa, jer uvek ima manje uvoza na početku godine. To su faktori koji sada guraju rublju naviše", izjavio je on.

U slučaju da rublja nastavi da jača, zvanična Moskva je, prema njegovim rečima, spremna da reaguje.
Rublja je drastično ojačala u poslednjih nekoliko meseci, a u sredu je skočila na nešto ispod 60 rubalja za evro, prvi put od juna 2015. godine, pošto su se cene nafte oporavile, prenosi agencija Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruska rubja jačanje rublje moskva rublja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana