Tekst objavljen: 23.09.2015 12:59        


Rast poslovne aktivnosti u evrozoni je u septembru usporio, jer je pad tražnje iz Azije primorao fabrike da smanje proizvodnju i da zapošljavaju manje radnike, prenosi Rojters. 

Usporio rast poslovne aktivnosti, BDP evrozone stabilan

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) evrozone, kao šire merilo poslovne aktivnosti, pao je u septembru na 53,9 poena sa 54,3 poena iz avgusta, prenosi agencija Frans pres, i dodaje da su, uprkos tom padu, podaci i dalje iznad 50 poena, što označava rast poslovne aktivnosti u evrozoni.

"Najnoviji podaci, takođe, ukazuju na stabilan rast privrede evrozone na kraju trećeg kvartala", navodi se u saopštenju Markita, i dodaje da je privredni rast evrozone u trećem kvartalu iznosio 0,4 odsto, što je jednako rastu iz drugog kvartala.

"Septembarski podaci o PMI ukazuju na stabilan rast privrede evrozone, ali opstaje zabrinutost u pogledu nemogućnosti rasta da ubrza na nivo koji je neophodan za podizanje inflacije ili snažno otvaranje radnih mesta", izjavio je šef Markita, Kris Vilijamson.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor evrozone u septembru je pao na 52,0 poena sa ranijih 52,3 poena, jer je tempo rasta izvoznih porudžbina usporio, navodi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bdp evrozone poslovna aktivnost evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana