Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 28.11.2019 13:45        


Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2020. godinu kojim su predviđena povećanja plata i penzija, ali i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije koje će podstaći dalji rast BDP-a

Usvojen budžet za 2020. godinu: Više para za investicije, ekologiju i lečenje retkih bolesti

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara, što daje deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a. Za sledeću godinu projektovan realni rast privrede je četiri odsto.

Ovim budžetom se završava proces konsolidacije javnih finansija i označava se početak razvoja, rekli su tokom načelne rasprave predsednica vlade Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije za najstarije. Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije će sledeće godine rasti za 5,4 odsto.

Kako je rečeno u načelnoj raspravi, budžet predviđa bolja primanja građana, unapređenje zdravstvene zaštite, bolje uslove za školovanje dece i dalju modernizaciju obrazovnog sistema, ulaganja u kulturu, u sportsku infrastrukturu, podršku pronaltalitetnoj politici.

Plate u javnom sektoru povećane su od osam do 15 odsto od 1. novembra 2019. godine i sredstva za to su obezbeđena i u sledećoj godini. Od 1. januara povećana je i mininalna cena rada za 3.000 dinara i iznosiće 30.022 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U budžetu za 2020. predviđaju se do sada rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, oko 260 milijardi dinara, što će podstaći i dalji rast BDP-a. Izdvojena su sredstva za Moravski koridor, deonicu Pojate - Preljina, za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, za izgradnju saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica, zatim za deonicu Obrenovac - Ljig, za deonicu Surčin - Obrenovac, kao i za deonicu Novi Beograd - Surčin, za beogradsku obilaznicu (deonica most preko reke Save kod Ostružnice - Bubanj potok), brzu saobraćajnicu Novi Sad - Ruma, zatim za deonicu Preljina - Požega.

Povećan je iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijarde dinara, na 59,4 milijardi dinara za sledeću godinu, a takođe su povećana i sredstva za lečenje retkih bolesti na 2,4 milijarde dinara.

Više će se ulagati i u obrazovanje i inovacije, pa se tako nastavlja modernizacija obrazovnog sistema, a za projekat "Povezane škole i digitalne udžbenike" planirano je oko četiri milijarde dinara. To će omogućiti da se na brzi internet poveže još 500 škola i da se uvede još 10.000 digitalnih učionica tako da će u septembru 2020. biti ukupno 1.000 škola sa brzim internetom u svakoj učionici i ukupno 20.000 učionica sa digitalnim udžžbenicima po čitavoj Srbiji.

Kao podrška razvoja nauke udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Vlada Srbije 2020 usvojen budžet državni budžet budžet Srbije budžet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana