Zvanični kurs Evra za dan 12.05.21. :: 117.5783 rsd
Tekst objavljen: 16.02.2020 18:00        


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije usvojila Stragegiju za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period 2020-2024, ocenivši da je to još jedan važan korak u borbi za osnaživanje ekonomskog sistema Srbije

Usvojena strategija za sprečavanje pranja novca

- Neregulisani tokovi novca svaki finansijski sistem i privredu čine ranjivim i otežavaju da se lakše nađe odgovor na ekonomske izazove kojih je sve više u eri globalizacije i digitalizacije - ocenio je Mali.

Prema njegovim rečima pranje novca izaziva niz negativnih posledica po društvo, koje se ogledaju u smanjenju legalnog privrednog sektora, uticaju na novčanu masu i devizni kurs, kao i na poreski sistem.


Strategija predstavlja izraz koordinisanog pristupa problemima pranja novca i finansiranja terorizma u državi. Ona je i dokaz postojanja značajnog opredeljenja na visokom političkom nivou za njihovo rešavanje, što se i u međunarodnom kontekstu očekuje od država posvećenih globalnoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, naglasio je ministar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema njegovim rečima, Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma deo je jedne opšte platforme propisa koju Vlada priprema.

- Nema te finansijske institucije ali i regulatora u svetskim okvirima koja nam neće meriti korake u tom sprintu koji smo sebi zacrtali da istrčimo. Na nama je da sebi merimo prolazno vreme i vidimo da li ćemo sustići druge. Za taj sprint jedan od važnih aktera je svakako i naš bankarski sistem, koji je stabilan i siguran, ali će ovo što sada radimo da obezbedi dodatnu sigurnost ulaganja i transakcija preko banaka - poručio je Mali.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
sprečavanje pranja novca usvojena strategija siniša mali pranje novca Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana