Tekst objavljen: 04.03.2015 10:48        


U 2015. možemo očekivati više geopolitičkih potresa nego prošle godine, izjavio je Vuk Jermić, osnivač Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, koji je učesnicima Biznis foruma predstavio svoje viđenje globalnih odnosa i njihov mogući uticaj na svetsku ekonomiju.

Uticaju politike na ekonomiju u 2015.

Govoreći o velikom povratku politike i geopolitike na međunarodnu scenu, političku, ekonomsku i svaku drugu, Jeremić je sinoć pomenuo da je i ovogodisnji Davos bio je drugačiji od svih prethodnih kojima je prisustvovao.

To pre svega zbog činjenice da se gotovo 70 odsto vremena govorilo o međunarodnim političkim i bezbednosnim odnosima i o tome kako oni mogu da utiču na očekivanja u ovoj godini.
U tom je smislu je naveo da izveštaj za 2014. nije u sebi imao reč Ukrajina, ali ni reč ISIS, što je, prema njegovim rečima, i doprinelo da Davos 2015. bude orijentisan više nego ikad ka politici, spoljnoj politici i bezbednosnoj politici pre svega.

"Svedoci smo vremena u kojem dolazi do preraspodele moći među makroigračima širom sveta, a čiji su interesi veoma divergentni i u priličnom neskladu s interesima velikih sila", rekao je Jeremić.

Ocenivši da je kriza u Evropi jedan od četiri najveća rizika za svetsku ekonomiju, Jeremić je rekao da će ovo biti godina izbora i odluka u Evropi, značajna i presudna godina za važne multilateralne procese koji se odvijaju već godinama.

"Neki od tih procesa okončavaju se danas i oni imaju istorijski značaj, a mi ne obraćamo pažnju na njih", istakao je Jeremić i dodao da je reč o razvojnoj strategiji UN i međunarodnom sporazumu o klimatskim promenama.

Sledeći veliki rizik je, kako je kazao, kriza u Ukrajini. Govoreći o odnosu Rusije i Zapada, Jeremić je rekao da se oni ne nalaze na dobroj trajektoriji" te da nema puno prostora za optimizam.
"Velika je šteta ono što se danas dešava, ali i gubitak za sve igrače koji su uključeni u ovu priču. Iako je Ukrajina u izuzetno teškoj situaciji, nije jedini gubitnik. Veliki gubitnik su i Rusija i Evropa", rekao je Jeremić.
Sankcije koje su uvedene Rusiji, kako je dodao, odrazile su se itekako na njenu privredu, a Evropa gubi zbog ukupne strateške nestabilnosti koje vode daljim političkim podelama.

Treće, problem je i Bliski Istok, stvaranje Isisa i borba protiv fundamentalizma na tom području.
Najzad, veliki rizik je, prema njegovim rečima i okretanje Rusije ka Kini.

Govoreći o Kini, Jeremić je rekao da je novo rukovodstvo veoma ambiciozno u pogledu paketa najavljenih reformi i mera koje će za posledicu imati ono što je, kako je objasnio, imala i vlada koja je 70-ih godina odlučila da se otvori ka svetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunarodna ekonomija svetska kriza ekonomija politika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana