Tekst objavljen: 17.03.2020 12:25        


Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas niz novih ekonomskih mera, među kojima je i moratorijum na otplatu kredita. Onje rekao da i će u narednih nekoliko dana biti doneta odluka o preduzećima u kojima "jedan roditelj treba da ostane kod kuće sa decom"

Uvodi se moratorijum od 90 dana na otplatu kredita

"Narodna banka Srbije izaći će sa merama koje se odnose na moratorijum za plaćanje kredita u periodu od 90 dana, što je drugi set mera koje ćemo uvesti, a nakon smanjenja referentne kamatne stope, dodatnog novca koji izdvajamo za javne investicije i jednokratne pomoći za penzije", rekao je Mali za TV Prva.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Mali je rekao da će na današnjoj sednici Socio-ekonomskog saveta tema biti odsustvovanje sa posla za vreme epidemije, kao i rad od kuće.

"Mi ćemo danas na sastanku sa sindikatima i poslodavcima razgovarati o modalitetima i načinima da se izađe u susret roditeljima, kao i preporukama preduzećima kako da relaksiraju trošak plata i odsustvovanje s posla", rekao je Mali i dodao da će svakako jedna od preporuka biti da, s obzirom da deca neće ići u škole, jedan roditelj ostane kod kuće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Mali je poručio da ima da prenese danas dve važne poruke - jedna je upućena poslodavcima koji treba da organizuju svoj rad i proces proizvodnje tako da se nađe načina da ko god može radi od kuće, dok je druga da se vodi računa o ekonomiji kao što se vodi računa o zdravstvenom stanju građana Srbije.

Ministar je rekao da će današnjem sastanku Vlade prisustvovati nekoliko ministara iz Vlade i predstavnici sindikata, i da će oni sagledati trenutnu situaciju u privredi.

"Spremamo mere ukoliko budu potrebne za naredni period", istakao je Mali.

7 komentara

  1. User image
    Vojko 18.03.2020 8:38

    Interesuje me da li vazi ovaj model i na ljude koji su zaposleni i kojima se skida dve trecine od plate kojima izvrsitelji skidaju rate od kredita?

  2. User image
    Srdjan Cacak 18.03.2020 9:09

    Sta ovo tacno znaci? Sta po isteku 3 meseca? Sve rate odjednom, preraspodela na preostale rate ili produzenje otplate kredita za tri meseca?
    Kamatice, molim vas da se raspitate kod nadleznih

  3. User image
    Toni 19.03.2020 14:51

    Nijedna banka još uvek nema na sajtu ponudu za moratorijum a rok za to je 21.mart.

  4. User image
    Rambo 20.03.2020 3:03

    Srdjan Cacak,
    Brate, raste rata kredita za otprilike 300 din ako imas kredit na 500 000 dinara na 84 meseci. Ako si otplatio 10, ostalih 74 ces otplacivati za tih 300 din vise!
    Imas na sajtu NBS-a repreyentativni primer.

  5. User image
    neko iz mase 22.03.2020 8:35

    Koliko sam ja video na sajtu NBS modele stvar je sledeca. Povecava se rata i kada sracunas sve platis u proseku 3 rate vise nego sto si ugovorio. Kakao je to onda olaksica za gradjane pitam se ja?

  6. User image
    Dragan 25.03.2020 10:21

    možete li da objasnite poziciju banaka u toku "moratorijuma" koliku štetu/korist imaju. da li će se suočiti sa smanjenim prilivom/likvidnošću?

  7. User image
    Dejan 05.04.2020 14:56

    Postovani,
    kako se moratorijum naknadno aktivira(nakon odbijanja ponude banke)?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
moratorijum na otplatu kredita 90 dana otplata kredita siniša mali korona virus vanredno stanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana