Tekst objavljen: 22.11.2013 10:00        


Za samo godinu dana cene uvoznih slatkiša, delikatesa, kozmetike i kućne hemije skočile su za 20 do čak 30 odsto. Iako je od početka godine dinar oslabio za samo 0,3 odsto, uvoznici robe široke potrošnje zbog straha od nestabilnosti domaće valute i dalje obračunavaju mnogo viši kurs evra.

Uvoznici digli cene 30 odsto, evro im vredi preko 120

Zato su uvozni proizvodi na našem tržištu mnogo skuplji nego u regionu ili u zemljama iz kojih dolaze.

Ekonomista Milojko Arsić objašnjava da uračunavanje višeg kursa jeste rezultat želje uvoznika da se zaštite od rizika, ali i njihove želje da ostvare ekstraprofit. - Kako bi se osigurali u slučaju da vrednost dinara značajno padne, uvoznici uračunavaju veći kurs, ali se nadaju da do toga neće doći jer u tom slučaju ostvaruju mnogo veću zaradu. Ono što bi država mogla da uradi u ovoj situaciji jeste da liberalizuje spoljnu trgovinu. Tako bi se povećala konkurenciju jer bi tada bilo više uvoznika i jedni bi drugima bili brana za preveliko dizanje cena - kaže Milojko Arsić.
Promet u maloprodaji svakodnevno opada, potrošači kupuju samo najosnovnije, ali cene uvoznih proizvoda ne prestaju da rastu. Prodaja kvalitetnijih uvoznih proizvoda i namirnica upola je manja nego prošle godine, a trgovci tvrde da oni nisu odgovorni za poskupljenja jer maržu već dugo nisu povećavali.

Za situaciju u kojoj je pakovanje od tri kilograma uvoznog praška za veš za godinu dana poskupelo za skoro 200 dinara, sa 650 na 840, kriva su poskupljenja energenata i sirovina, ali i to što uvoznici obračunavaju veći kurs od zvaničnog.

Tako se za proizvode koji imaju brži obrt obračunava 120 dinara za evro, dok je za proizvode koji se sporije prodaju kurs još veći.


- Kurs trenutno jeste stabilan, ali na tržištima poput našeg nikada se ne zna kada će nešto da krene nizbrdo. Mi robu u inostranstvu plaćamo u evrima, a u Srbiji je trgovcima prodajemo u dinarima. Kako trgovinski lanci novac mogu da nam isplate za dva meseca, primorani smo da u cenu ukalkulišemo i rizik od eventualnog slabljenja dinara u tom periodu jer, ukoliko dinar oslabi, mi gubimo novac - kaže Toplica Spasojević, direktor ITM grupe i jedan od najvećih srpskih uvoznika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza pad standarda životni standard troškovi cene namirnice životne namirnice poskupljenje kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana