Tekst objavljen: 27.09.2018 13:24        


Projekat Privredne komore Srbije - "Digitalne tehnologije za razvoj proizvoda". Korišćenje 3D tehnologija često preduslov za uključenje u lance stranih dobavljača.

Uz nauku do većeg profita

U okviru projekta "Digitalne tehnologije za razvoj proizvoda" Privredna komora Srbije i PKS - RPK Kraljevo organizovala je obuku privrednika, prvenstveno inženjera, radi profesionalnog usavršavanja za primenu najsavremenijih digitalnih tehnologija u proizvodnji i kvalitetnijeg pozicioniranja tehnologija i proizvoda "Made in Serbia" na svetskim tržištima. Inženjeri su je ocenili visokim ocenama.

- Cilj ovih obuka, koje su organizovane na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, od 10. do 14. septembra, jeste osposobljavanje privrednika za primenu digitalnih tehnologija u proizvodnji, radi unapređenja procesa proizvodnje i proizvoda - kaže Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku, elektroindustriju, rudnike metala i metalurgiju.- Stvaranje komparativne prednosti korišćenjem 3D tehnologija odgovor je na zahteve savremenog tržišta i čest preduslov za uključivanje u lance dobavljača multinacionalnih kompanija - ukazala je Raičevićeva.

Direktor PKS RPK Kraljevo Zvonko Tufegdžić ističe da se upotrebom aditivne tehnologije povećava konkurentnost i produktivnost malih i srednjih preduzeća, proizvodni procesi ubrzavaju se do 30 odsto, a proizvodi lakše nalaze put do tržišta. Dražen Miletić, savetnik u PKS, ukazuje na značaj umrežavanja i povezivanja privrede sa naučno-tehnološkim, razvojnim i istraživačkim institutima, jer ta saradnja uveliko može da doprinese kvalitetnom pozicioniranju tehnologija i proizvoda "Made in Serbia" na svetskim tržištima.

"Privredna komora Srbije pokreće brojne aktivnosti radi jačanja veze kompanija i naučnih institucija. 3D tehnologije pripadaju naprednim tehnologijama koje mogu doprineti skoku u kvalitetu i inovativnosti naše privrede, u kojoj generalno postoji veliki interes u profesionalnom usavršavanju inženjera na temu upotrebe tehnologija u razvoju i proizvodnji koje će dominirati u budućnosti", ističe Miletić.

"Aditivne tehnologije skraćuju vreme od ideje do konačnog proizvoda, a naša želja je da znanje prenesemo na privrednike, kako bi se što više uključili u taj proces i izašli na tržišta sa konkurentnim proizvodima", poručila je prof. dr Snežana Ćirić - Kostić. Prema njenim rečima, Institut 3D impuls pri Mašinskom fakultetu u Kraljevu raspolaže modernom 3D opremom, koja se koristi za razvoj i proizvodnju u projektima.

Učesnici su obuke ocenili visokim ocenama i izrazili interes za proširivanjem kapaciteta i tematskog obuhvata ovog modela seminara. Predstavnik kompanije "Alfa plam" Dejan Simović objašnjava da je prvi korak u toj kompaniji proizvodnja prototipa kako bi sagledali da li proizvod odgovara postavljenim zahtevima pre ulaska u serijsku proizvodnju. "Jedan od projekata na kojem radimo je ložište za peć na pelet, a aditivne tehnologije i proizvodnja prototipova u plastici i metalu nam uveliko pomažu u tom procesu", ukazao je Simović.

Predstavnik "Uniplasta" Petar Marković, ocenio je da je u interesu kompanija da prate svetske trendove u oblasti novih tehnologija, kao što je 3D skeniranje i obrada podataka.

LAKŠE DO ALATA

Polaznik obuke iz kompanije "Inmold plast" Nikola Novaković navodi da aditivna tehnologija služi kao prvi uvid za proizvod koji treba da uđe u proizvodnju. "Ne ograničavamo se samo na prototipove pri upotrebi ove tehnologije, već pomoću nje izrađujemo i alate od metala, jer se na ovaj način mogu mnogo brže i jednostavnije izraditi. Uz to, mogu se proizvesti alati koji se ne mogu napraviti konvencionalnom mašinskom obradom".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PKS Privredna komora Srbije profit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana