Tekst objavljen: 08.08.2016 12:00        


Uplatom aranžmana za letovanje izdacima nije kraj, a oni koji su ove godine već posetili primorje u Crnoj Gori, Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, jezero u Italiji, savetuju da, pored aranžmana, ne krećete na put bez bar još 300 evra u džepu. Koliko je dovoljno poneti novca na letovanje zavisi od želja, prohteva, navika, ali i broja članova domaćinstva.

Uz plaćen aranžman, ne krećite na more bez 300 evra

Sagovornici Tanjuga dali su, zato, pregled cena u primorskim gradovima, kako biste sami mogli da izračunate koliko je novca dovoljno poneti na letovanje.

Ana Nikolić, koja se bavi izdavanjem aranžmana na Tasosu i Sitoniji kaže da je ove godine primetno značajno veće interesovanje naših građana za letovanje u tom delu Grčke, a primetne su i više cene - kako samih aranžmana, tako i cene potrepština u supermarketima.

"Po marketima cene nisu značajno više, ali su zato u restoranima korigovane za 10 i više odsto", kaže Nikolić za Tanjug.

Za giros, omiljeni obrok turista u Grčkoj, sa prošlogodišnjih 2,5 evra, skočio je na 2,8 evra u Sitoniji, u Neos Marmarasu, u Sartiju je cena ostala 2,5 eva, dok je na Tasosu giros sa 2,3 evra poskupeo na 2,5.

Računajte da, ukoliko iznajmljujete ležaljke, objašnjava, sistem je na Tasosu i Sitoniji takav da vam iz džepa dnevno istera od pet do 15 evra.

Naime, na većini plaža i dalje se ležaljke dobijaju na celodnevno koriscenje uz poručeno pice, ali je primetan trend da se uvodi "minimalna konzumacija" koja uz koriscenje ležaljke povlači i minimum potrošenih pet, 10 pa i 15 evra na piće ili hranu u baru u čijem su vlasništvu ležaljke.

"Ovo se odnosi na i dalje manji broj barova i na vrlo popularne plaže, ali takve prakse ranijih godina nije bilo, ili bar ne u tolikoj meri. Set od dve lezaljke i jednog suncobrana se može naći za najmanje pet pa do 20 evra, zavisno od kvaliteta i popularnosti bara i plaže", navela je Nikolić.

Ako poručite čuveni nes frape, dodaje ona, platićete od tri do četiri evra, isto toliko košta i malo pivo, dok je veliko 4-5 evra. Ceđeni sokovi su takođe 4-5 evra, a kokteli 8-12 evra.

Ukoliko se građani opredele za letovanje u Italiji, na Siciliji, gotovo je izvesno da će potrošiti celu ušteđevinu.

Za sve ležaljke i suncobran na plaži potrebno je izdvojiti bar 15 a ponegde i do 20 evra.
Kad ste već u Italiji, sigurno je da ćete probati i neka tradicionalna jela, a za pastu računajte da ćete po porciji plaćati 10 do 15 evra. Za parče pice treba izdvojiti dva do tri evra, dok cela pica košta od osam do 15 evra.

Riba je, na primer, skuplja i za nju je potrebno izdvojiti od 15 do 30 evra, a ponegde i više u zavisnosti od vrste.

Salate koštaju 7-15 evra, a omiljeni italijanski sladoled od dva do 2,5 evra.
Čest je slučaj da se u Italiji i mesto u kafiću mora platiti, i uz račun je onda potrebno dodati još oko evro i po.

Može se uštedeti ako se opredelite za neki od restorana brze hrane gde porcija nekog italijanskog specijaliteta ili tradicionalnog jela košta do pet evra.

Veći izdatak mogu biti izleti, pa je tako za onaj do Palerma potrebno izdvojiti 50 evra, do Sirakuze 45, a do Etne 25 evra. Vožnja otvorenim autobusom je jeftinija i za celodnevno razgledanje dovoljno je i 10 evra.

Marija Nikolić koja je u javnosti poznata po brojnim putopisima sa egzotičnih plaža, savetuje da se na put ne kreće bez bar 300 evra u džepu.

Nikolićeva je ove godine letovala u Turskoj, ali i na jezeru Komo u Italiji. Govoreći o Italiji, savetuje da birate kafiće i restorane koji nisu na glavnom šetalištu, već su nešto dalje od centra grada.

"Ako želite da ručate, mala pica košta oko 3,5 evra, velika 5,5 evra, ali veliku picu ćete teško ''savladati'', jer je dovoljna i za dve osobe. Recimo, ako bi uz to išao i kapućino, račun će biti još tri do pet evra veći", rekla je Nikolić.

Može se i uštedeti, savetuje ona upućujući na tzv. aperitivo, koji u vremenu od 18 do 21 sat nudi veliki broj kafića. To znači da za poručeni koktel od šest evra možete da se poslužite i raznovrsnom hranom na švedskom stolu koji stalno dopunjavaju.

"Tako za šest evra praktično dobijate i izlazak i večeru", rekla je Nikolićeva.
Uštedeti se, kako kaže, može i na vodi, jer se u Italiji pije "česmovača" pa nije obavezno kupovati flaširanu vodu.

Za dnevne potrepštine preporučuje kupovinu u velikim trgovinskim lancima koji su po pravilu na obodu grada, ali su cene niže za oko 30 odsto.

"U restoranima možete da uštedite i tako što ćete poručiti samo glavno jelo, bez predjela. Treba voditi računa, jer ako naručite času vode sa česme, ona košta 50 centi, a neki kafići i restorani uračunavaju i bakšiš za konobare, pa to može biti dodatan nepredviđen trošak", kaže sagovornica Tanjuga.

U proseku ceh za ručak za pet osoba, sa predjelom, glavnim jelom, desetrom, kafom i dižestivom koji Italijani piju nakon jela - staje oko 100 evra.

Ako se letuje u Antalijskoj regiji, za koju je ove godine manje interesovanje zbog svih dešavanja u Turskoj, za dolmuš (prevoz) treba izdvojiti od 50 centi do tri evra u zavisnosti gde se ide.

Alkohol je skuplji, a primera radi, pivo košta od 4-5 evra, dok koka- kola košta od 1,7 do dva evra, a kafa 1,5 - 1,7 evra.

Večera bi mogla da košta od 5-50 evra u zavisnosti od izbora.

U Turskoj računajte i na to da se voda kupuje, a savet je da se to čini u velikim marketima i da se kupuju velika pakovanja vode. Ono što je u toj zemlji jeftinije, jesu slatkiši, jer Turska ima brojne domaće konditorske firme poput Ulkera.

Ako se opredelite da letujete u Crnoj Gori, računajte na izdatak za ležaljke i suncobran 6-10 evra dnevno, a za dve kafe na plaži potrebno je od 2-3,5 evra.

Hrana u restoranima slična je cenama u Beogradu, ali ima dosta restorana sa dnevnim menijem koji uključuje supu, glavno jelo, salatu i piće po ceni od pet evra. Pice, palačinke, i girosi staju od jednog do 2,5 evra.

Oni koji su letovali na hrvatskom primorju, kažu da su za sve putarine od Beograda do Istre i Dalmacije izdvojili skoro 80 evra.

Branimir I. iz Beograda kaže da, ako idete svojim autom, za litar benzina Eurosuper 95 - potrebno je od 1,15 do 1,19 evra, dok je Eurodizel jeftini i staje od 0,95 do 1,15 evra.

Ukoliko sednete u neki od kafića u Istri za uživanje u espresu je potrebno od 0,9 do 1,6 evra.

"Ako hoćete da jedete picu na obali mora, to košta od šest do osam evra", rekao je sagovornik Tanjuga.
Prema njegovim rečima, ove sezone su lignje skuplje zbog skuplje nabavke, pa je za porciju bilo potrebno izdvojiti od devet do 12 evra.

Kilogram kvalitetne bele ribe, brancin ili orada, u restoranima, kako je kazao, košta oko 50 evra. Tartufi sa testeninom koštaju oko 20 evra po porciji, a biftek oko 30 evra.

U Hrvatskoj možete kupiti, kako je rekao, domaće crno vino po ceni od oko 3,5 evra po boci od litra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena letovanja letovanje letovanje grčka letovanje u turskoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana