Tekst objavljen: 16.03.2016 12:02        


Svetski berzanski indeksi su danas pali, posle odluke centralne banke Japana (BoJ) da se uzdrži od novih podsticaja ekonomiji i uoči ključnog zasedanja američke Uprave federalnih rezervi (Fed). Glavni evropski indeksi su u popodnevnom trgovanju bili u minusu, čime je izbrisan dobitak iz prethodnog dana, prenosi agencija Frans pres.

Uzdržanost Tokija od novih podsticaja oborila akcije

Londonski indeks akcija FTSE 100 je oslabio za 0,6 odsto, na 6.135,27 poena, frankfurtski DAX 30 za 0,7 odsto, na 9.919,14 poena, a pariski KAK 40 za 1,0 odsto, na 4.459,70 poena.

"Akcije su danas pale, nakon što je Banka Japana odlučila da se uzdrži od dodatnih podsticaja, i jer je ponovo isplivala zabrinutost zbog pada cena nafte", izjavio je analitičar kompanije CMC Markets, Džasper Louler.

Japanska centralna banka je danas zadržala nepromenjenu monetarnu politiku, pošto kreatori politika još uvek procenjuju uticaj negativnih kamatnih stopa uvedenih u januaru, navodi AFP.

Ovakva odluka je bila očekivana, a pojedini analitičari predviđaju da će BoJ u narednim mesecima najaviti proširenje monetarnih podsticaja radi pokretanja usporene japanske privrede.

Akcije na Tokijskoj berzi su posle saopštenja BoJ-a pale za 0,68 odsto, dok je jen, koji se doživljava kao sigurno utočište, ojačao prema ostalim vodećim svetskim valutama.

Na valutnim berzama, evro je ojačao na 1,1111 dolara sa jučerašnjih 1,1103 dolara, dok je dolar oslabio na 112,87 jena sa 113,78 jena.

Na Wall Street-u, akcije su na početku trgovanja pale, pošto su investitori razočarani padom maloprodaje u SAD u januaru i februaru, što ukazuje na slabost privatne potrošnje, koja je inače glavni pokretač američke privrede.

Samo pet minuta od početka trgovanja, industrijski indeks Dau Džons je oslabio za 0,5 odsto, širi S||P 500 za 0,6 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro američki dolar wall street japan akcije na berzi svetske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana