Tekst objavljen: 24.11.2015 12:20        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i objavljivanja izveštaja o američkim zalihama, koji će pokazati kolika je tražnja u zemlji koja je najveći svetski potrošač "crnog zlata". 

Uzlet cena nafte uoči sastanka OPEK-a

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupela je 27 centi na 42,02 dolara za barel, dok je za 20 centi poskupela i sirova nafta tipa "brent" na 45,03 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi Frans pres.

Izjava saudijskog ministra za naftu da je njegova zemlja spremna da radi sa proizvođačima na stabilizovanju cena ovog energenta, imala je, prema ocenama analitičara, samo prigušen efekat, jer ne postoji nikakav jasan signal da će doći do smanjenja proizvodnje kako bi se ublažile obimne globalne zalihe.

"Nema konkretnog signala u izjavi saudijskog ministra da će OPEK smanjiti proizvodnju, tako da je efekat njegove izjave samo ograničen. Da je bilo signala, cene bi u ovom trenutku skočile znatno više", rekao je analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

Tržište je, takođe, fokusirano na zasedanje naftnog kartela OPEK koje se održava narednog meseca, i obaveštenje o nivou proizvodnje nafte. OPEK je u novembru 2014. odlučio da zadrži visok nivo proizvodnje uprkos ubrzanom sunovratu cena sirove nafte, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a zalihe nafte pad i skok cene nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana