Tekst objavljen: 12.08.2020 14:10        


Cene plemenitih metala zabeležile su noćas drastičan pad na azijskim tržištima usled oporavka apetita za rizikom nakon ohrabrujućih ekonomskih podataka i nada u novi američki paket ekonomskih podsticaja koji je pogurao indeks S&P500 blizu rekordnih nivoa

Vakcina iz Rusije oborila cene zlata i srebra

Cena zlata na spot trgovanju pala je za čak 5,2 posto, na 1.921,50 dolara po unci, što je najveći jednodnevni pad u sedam godina i daleko ispod rekordnog nivoa zabeleženog u petak od 2.072,50 dolara, izveštava Rojters.

Oštar pad vrednosti registrovali su i drugi plemeniti metali, pri čemu je srebro potonulo za čak 13,8 procenata, najviše u jednom danu od oktobra 2008. Na zatvaranju trgovanja cena srebra je bila u padu za 13,4 posto, na 25,24 dolara po unci.

Vrednost platine pala je za 4,7 procenata, na 940,08 dolara, a u istom procentu je pala i cena paladijuma na 2.116,33 dolara po unci.

„Ovo je mini udar. Nismo mogli da ignorišemo jutrošnje udarne medijske naslove o potencijalnoj ruskoj vakcini, tako da se optimizam investitora za ulaganja u kompanijske akcije samo nastavio”, izjavio je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u brokerskoj kući Oanda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na američkom terminskom tržištu cena zlata je jutros pala za 4,6 procenata, na 1.946,30 dolara za uncu.

Bolji od očekivanih ekonomskih podataka u SAD uticali su na ubrzanje rasprodaja žutog metala, kaže Edvard Mora, ali dodaje da su izgledi za zlato i dalje snažni.

Proizvođačke cene u SAD su porasle više nego što se očekivalo u julu, a opšti indeks S&P na Volstritu se primakao rekordnom maksimumu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena srebra cena zlata vakcina protiv korone vesti sa berze berza ruska vakcina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana