Tekst objavljen: 18.05.2016 13:35        


Ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) sastaju se u petak u Japanu kako bi ukazali na ozbiljne razlike na planu monetarne politike i da bi razgovarali o tome kako da udahnu život usporenoj globalnoj ekonomiji. 

Valutni ratovi i fiskalni podsticaji na agendi u petak

Dvodnevni sastanak G7, kome će prisustvovati američki ministar finansija Džejkob Lu i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi, održaće se u gradu Sendaj, severno od Tokija, prenosi agencija Frans pres.

Kao domaćinu samita, Japanu je stalo do toga da dobije podršku za svoj stav po kome su fiskalni podsticaji način za podizanje rasta globalne ekonomije, u trenutku kada jačanje jena pogađa japanske izvoznike i ubrzava ekonomsko usporavanje Japana.

Rizik od potencijalne intervencije Tokija na tržištu u cilju obaranja vrednosti jena, kako navodi AFP, doveo je Japan u koliziju sa drugim članicama G7, poput SAD, koje tvrde da jen nije previše jak.

Grupa sedam, kojoj pripadaju i Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka i Italija, iskoristiće ovonedeljni sastanak kako bi izradila strategiju za očuvanje globalne ekonomije od recesije, navodi AFP.

Međunarodni monetarni fond je u aprilu srezao projekciju rasta globalne ekonomije, treći put za šest meseci, jer je usporavanje Kine i drugih tržišta u razvoju povećalo bojazan od toga da najgore tek dolazi.
Očekuje se i da će direktorka MMF-a Kristin Lagard prisustvovati sastanku G7.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno poručila da zvanični Berlin već radi svoj deo posla kako bi vratio globalnu ekonomiju na staze rasta, ukazujući da je prošlogodišnji dolazak milion izbeglica i migranata podigao privrednu aktivnost.

Kako navodi AFP, referendum Velike Britanije o njenoj budućnosti u Evropskoj uniji bi se takođe mogao naći na agendi sastanka G7.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
valutni ratovi centralna banka MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana