Tekst objavljen: 14.05.2015 12:05        


Cena struje biće uslov da Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) krajem juna odobri prvu reviziju aranžmana iz predostrožnosti sa Fondom, saznaje „Politika”, ali kako sada stvari stoje novi računi za struju neće do potrošača stići pre avgusta.

Veći račun za struju stiže u avgustu

Zasad je nepoznato koliko će to povećanje iznositi, ali je sigurno da će biti manje od prvobitno dogovorenih 15 odsto. Zvaničnici ove međunarodne finansijske institucije očekuju da početkom juna vide plan finansijskog restrukturiranja Elektroprivrede Srbije u kome će jedan od elemenata biti poskupljenje struje.

Po Zakonu o zaštiti potrošača, od dana objave poskupljenja treba da prođe najmanje mesec dana. Što znači da struja neće moći da poskupi pre početka jula, a potrošači pre avgusta neće dobiti na naplatu veće račune za električnu energiju.

Pregovaračke pozicije su čini se i dalje udaljene oko tog pitanja. Jer, taktika premijera Aleksandra Vučića je da veže povećanje plata i penzija sa rastom cena struje.

– Nije to pitanje da mi ne znamo da je niska cena struje, niti pitanje naše želje da sačuvamo našu elektroprivredu, ali je pitanje šta naši ljudi pre povećanja plata i penzija mogu da podnesu. To je bila naša rasprava i naš razgovor i ništa više – rekao je Vučić, a prenosi Tanjug.

Problem je, međutim, što o povećanju plata i penzija za pregovaračkim stolom nije bilo reči, što znači da razgovori na tu temu mogu da se otvore tek u avgustu. Tako će se praktično vremenski približiti datumi kada će početi razgovori o eventualnom povećanju plata i penzija i dan kada će grđani dobiti veće račune.

Izjava prvog čoveka EPS-a Obradovića, da nema potrebe da struja poskupi, zapravo je trebalo da pokaže bezuspešan napor srpskih pregovarača s MMF-om i da ih ubede da električna energija ne treba da poskupi. Srpski rečeno, građani su trebali da steknu utisak da je vlada sve učili da im zaštiti skromne budžete, ali da MMF to nije dozvolio, već je insistirao na većoj ceni kilovat-sata, objašnjava naš izvor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje struje cena struje račun za struju struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana