Tekst objavljen: 03.12.2015 14:40        


Srpski bankarski sektor, do skoro, mogao se opisati citatom iz pozorišne predstave Radovan III kada legendarni Radovan (Zoran Radmilović) opisuje TV Program – dosadan je.

Velike banke u Srbiji gube dominaciju

Slaba kupovna moć građana, Narodna banka bez vizije, regulativa iz “kamenog doba”, klijenti bez osnovne finansijske edukacije, protesti na pogrešnim adresama, “optimizacija” broja zaposlenih u bankama, uključeni autopiloti u marketing sektorima banaka, svetlosne godine udaljenosti top menadžmenta i realnosti u ekspozituri, Udruženje banaka koje služi samo za druženje banaka – sve dosadno.

Sve ovo je slika prošlosti jer je stiglo vreme promena. Drugačiji način razmišljanja klijenata su gorivo promena a varnice stižu od poslovnih banaka koje su to prepoznale. Tako, dobijete uspeh Telenor Banke koja je za prepoznavanje potrebe klijenata, kao nagradu, dobila 100.000 klijenata, broj kojim ne mogu da se pohvale banke koje su na tržištu godinama.

Tu je i Sberbanka koja pridobija klijente sa novim proizvodima, online aplikacijama i agresivnim marketingom. A najveći broj tih klijenata su klijenti drugih (velikih) banaka. Kada u priču ubacimo i stare igrače na tržištu sa novim ambicijama (rukovodstvom) kao što su Halkbank koja je kupila Čačansku banku, Hypo banku koja je sa novim vlasnicima dobila nove ciljeve, NLB Banka koja se naoružava operativom, ERSTE banku sa inovativnim mBanking rešenjem, možemo očekivati samo razvoj na bolje za klijente i više posla za bankare da pridobiju novog klijenta.

Konkurencija sve više uzima maha pa će nijanse odlučivati kome će klijenti pokloniti poverenje. Istraživanja portala Kamatica koja sprovodimo svake godine govore o ovim promenama. Pokušali smo da saznamo koliko je bitna tradicija i ime banke. Zaključak je da su građani svesniji troškova, ne bez razloga, kriza natera na prebrojavanje i preračunavanje pa cena ima velikog uticaja. Ali i nasleđe razmišljanja da se posao može obaviti samo uživo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE




Ispitanici se većinom izjašnjavaju da im tradicija banke nije bitna za bankarske poslove.






A onda dolazi možda i iznenađenje - željan da se poslovi obavljaju u ekspoziturama gde se vidi izražen ROPO efekat (Research Online, Purchase Offline). Ovo je ujedno i najveći izazov banaka, dovesti potencijalnog klijenta u ekspozituru. Samo sada je njegovo vreme sve skuplje i ima potrebu da sve više stvari odradi iz svoje fotelje.





Zaključak je da se tržište ubrzava. Iako regulativa omogućava laku zaradu bankama pa tako i opstanak velikog broja banaka na tržištu upravo će to tržište doći glave nekima. Za to će biti potrebno da se sačeka par godina dok se ne ustanovi da loši rezultati nisu prolazni već trend. Do tada klijenti mogu da zahvale situaciji i uživaju u povoljnijim proizvodima – naravno uz osnovnu finansijsku edukaciju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke telenor banka nlb banka Sberbanka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana